tisdag, oktober 14, 2008

Eller.....

Jag har ju många gånger talat om min dröm att bli professionell tyckare, men eftersom jag inte nått fram får jag nöja mig med att tycka i min blogg. Jag har varit i Skåne ett par dagar och har just läst in mig på vad som hänt här hemma. Om jag ska tycka något om något så om Getrags varsel tycker jag inte.... Jag förstår så klart att man måste anpassa kostymen när det inte går som man tänkt, men jag tycker inte om det, lika lite som jag tycker om något som inte är positivt. Något jag tycker var bra, var att barnamördaren fick livstid, hoppas bara vi slipper försörja henne medan hon gör sin tid, skicka fanstyget så långt härifrån det går.

Nu ska jag tycka om rikspolitiken, det var ju en ny debatt mellan FR och MS idag. Jag tycker definitivt att FR var den som kändes mest trovärdig, eller ska jag säga minst otrovärdig kanske....? MS hade ju dessutom en fruktansvärt arrogant uppsyn som knappast kan gynna hennes förtroende hos väljarna. Det verkar som hon försöker inta en stil som hennes företrädare hade, men det blir bara fel när man försöker ta efter andra. Nej du MS, var dig själv istället, det är alltid enklare. Kan ju inte heller vara kul att vara "bunden" till ett parti. Jag läste Expressens politikerbloggare, en sosse och en moderat, det de skriver känns rent fånigt, deras respektive hyllanden av MS och FR. Hallå hörni.... Det är väl roligare att tycka från sidan och risa eller rosa de som förtjänar det, och inte bara rosa de som man har något ihop med, eller?

söndag, oktober 12, 2008

Golvärme....

Jag har just sett partiledardebatten på tv. Det är väl en himla tur att det inte är val idag, den ena är ju snurrigare än den andre, det var bara JB som hade något vettigt att säga, och det var ändå inte mycket…. MS måste ju vara ett riktigt nerköp för sossarna, man kan tycka mycket om GP, men han fick i alla fall upp blodtrycket när man såg honom i debatterna, det kan man inte beskylla henne för, snarare motsatsen i en nästan pinsam form. Det sägs ju att vi har de politiker vi förtjänar, men förtjänar vi inte bättre än så? FR var visserligen statsmannamässig i sin framtoning, men so what, Sverige är ju ändå bara en flugskit på världskartan. Jag tror jag ska köpa Island, den ön borde ju vara billig nu, då kan jag bli diktator och göra som jag vill, bara snälla människor ska få komma och bo där, sen ska vi ha jättekul tilsammans, dessutom har de ju inbyggd golvvärme…..kan ju vara praktiskt.

fredag, oktober 03, 2008

Släktforskning

Häromdagen talade jag med en extra god vän, vi talade om allt mellan himmel och jord, men bl.a. kom vi in på det här med släktforskning. Trots att min släkt är invandrad från östeuropa för hundra år sedan och jag inte har samma möjlighet att forska som många andra, kan jag inte låta bli att fundera över ett räkneexempel. Hur snabbt saker och ting egentligen utvecklas och hur fruktansvärt fort tiden egentligen går, på söndag fyller jag 48 och bloggen fyller 3 om en vecka...
Tänk på hur många generationer det går på 100 år, när min farfar var barn, var alla riktigt gamla människor födda på 1700-talet... Om man räknar ihop mina barn, mig, min pappa och min farfar får vi ihop mer än 100 år. Det är ju bara 4 generationer, men om vi tänker oss alla som individer så är vi ju 4 personer, om vi tar det ggr 10, 40 personer är ju inte så många, men man kommer långt bak i tiden.... Om man roar sig med tanken att något av mina barn satt i biljettluckan på Globen och skulle släppa in alla släktingar i rakt nedstigande led.... Först i kön står jag, bakom mig står pappa Herman, bakom honom står farfar Israel, bakom honom står farfarsfar Meijer o.s.v. Vartefter Globen fylls så skulle folk i kön se konstigare och konstigare ut det sista gänget han släpper in skulle förmodligen mest likna apor....eller något annat litet ulligt djur..... Då är vi sisådär 1 500 000 år tillbaka i tiden.....
Kul tankeexempel va?

torsdag, oktober 02, 2008

Fler finansiella lökar...

Hihi, idag fick jag en kommentar och lite annorlunda betraktelse över lökars inverkan på den finansiella världen. Jag kopierar in den som jag fick den.........

"Hej Dan,1636 upphörde handlen med lökar att vara "ledande" i Holland.........
Amsterdam har idag....1000 tals fönster med "lökar" i där dom mer toppiga kostar mer än större och något äldre,värdet finns alltså fortfarande vad gäller lökar, jag känner till en Köpingsbo som har handlat med lökar i många år ,köpta i Holland och körts med Volvolastbilar till Dåvö i åratal,OCH tro det eller inte nu är dom "KÖPTA" av Holländare igen,för Växus heter väl Buketten eller nåt idag.........men att det finns värde i lökar än idag är helt klart,det "fattar"
varje lite barn direkt dom fått 1a badet ,sen att vi pojkar verkar ha svårt att släppa "taget" har väl med nån jävla gen att göra ,för har man kvar den 3dje lökenhela livet ,(mammas inräknade) kostar den,byter man sort ibland kostar det i transport (sportbil) och foder (middag på Mc D duger inte) SÅ VISST HAR LÖKAR FORTFARANDE ETT STADIGT VÄRDE, och eftersom Amerika har de största lökarna kostar det mest där när frosten biter ........"

Jag kan ju avsluta inklippet med att det inte heter Buketten utan Plantagen, och är norskt tror jag.

onsdag, oktober 01, 2008

Blodtörst och finansiella kriser...

Jag har en alldeles underbar kompis i USA, när man ringer honom svarar han alltid "Bruce in Paradise", dels för att han heter Bruce, och dels för att han faktiskt bor i paradiset, Paradise ligger i norra Kalifornien....

Det är han som är på bilden, bilden är från VM i Skägg och Mustasch förra året.

Han är förutom en god vän och en fantastisk människa också en riktig tänkare, nedanstående fick jag häromdagen med tanke på finanskrisen som blommat upp, det har ju dessutom blivit än värre sedan dessa rader kom. Jag orkar inte översätta, men gissar att de flesta klarar språket... Tror det är Tyska?


I'm against the $85,000,000,000.00 bailout of AIG.

Instead, I'm in favor of giving $85,000,000,000 to America in a "We Deserve It" dividend.

To make the math simple, let's assume there are 200,000,000 bonafide U.S.

Citizens 18+.

Our population is about 301,000,000 +/- counting every man, woman and child.

So 200,000,000 might be a fair stab at adults 18 and up..

So divide 200 million adults 18+ into $85 billion that equals $425,000.00.

My plan is to give $425,000 to every person 18+ as a We Deserve It Dividend.

Of course, it would NOT be tax free.

So let's assume a tax rate of 30%.

Every individual 18+ has to pay $127,500.00 in taxes.

That sends $25,500,000,000 right back to Uncle Sam.

But it means that every adult 18+ has $297,500.00 in their pocket.

A husband and wife has $595,000.00.

What would you do with $297,500.00 to $595,000.00 in your family?

Pay off your mortgage - housing crisis solved.

Repay college loans - what a great boost to new grads

Put away money for college - it'll be there

Save in a bank - create money to loan to entrepreneurs.

Buy a new car - create jobs

Invest in the market - capital drives growth

Pay for your parent's medical insurance - health care improves

Enable Deadbeat Dads to come clean - or else

Remember this is for every adult U S Citizen 18+ including the folks who lost their jobs at Lehman Brothers and every other company that is cutting back. And of course, for those serving in our Armed Forces.

If we're going to do an $85 billion bailout, let's bail out every adult U S Citizen 18+!

As for AIG - liquidate it.

Sell off its parts.

Let American General go back to being American General.

Sell off the real estate.

Let the private sector bargain hunters cut it up and clean it up.

Here's my rationale. We deserve it and AIG doesn't.

Sure it's a crazy idea that can 'never work.'

But can you imagine the Coast-To-Coast Block Party!

How do you spell Economic Boom?

I trust my fellow adult Americans to know how to use the $85 Billion We Deserve It dividend more than I do the geniuses at AIG or in Washington DC

And remember, my plan only really costs $59.5 Billion because $25.5 Billion is returned instantly in taxes to Uncle Sam.

Ahhh...I feel so much better getting that off my chest.


Nu skulle kanske många andra få problem om man inte räddat AIG, inte minst jag eftersom alla mina hyrbilar är försäkrade i AIG, men en kul räkneövning är det.


Jag undrar vad ska bli av den finansiella hysterin? Det enda man kan vara säker på är att förr eller senare vänder det och blir bättre. Det som händer nu är ju inget nytt, man kan ju fråga sig om inte de som jobbar i den finansiella sektorn har läst historia. Den första "börskraschen" var redan 1630, när tulpanlökar handlades för motsvarande miljoner kronor, en lite fjuttig men ovanlig tulpanlök kunde kosta hur mycket som helst, det här har jag snokat ihop på http://web.abo.fi/~mabjork/nationalekonomi3.htm.


Den första moderna aktiemarknaden, om man ser till antalet transaktioner, uppkom i Amsterdam i början av 1600-talet. På 1630-talet upplevde holländarna den första kända spekulationskraschen i historien. Det som väckte människors intresse var tulpanlökar, vilket också gett denna spekulativa bubbla dess namn, tulpanbubblan.

Tulpanlökarna gjorde sitt intrång på den västeuropeiska marknaden redan på 1500-talet. 1562 kom en skeppslast tulpanlökar till Antwerpen, man tror att detta var startskottet för att sprida kunskap om och beundran av blomman. Det är inte helt klart när startskottet för spekulationshysterin kring tulpanlökarna gick av stapeln, men man kan säga att perioden sträcker sig från 1620 till 1637.

Man handlade med tulpanlökar, blommorna i sig var inte den egentliga handelsvaran. Snart utvecklades också en handel i framtida tulpanlökar, de utväxter som ännu sitter ihop med moderlöken. I början av juni kunde lökarna tas från rabatterna för att omplanteras i september. Man kunde alltså leverera tulpanlökarna under sommarhalvåret, och det var också vid denna tidpunkt som man gjorde affärer. De vackra tulpanerna blev gradvis samlingsobjekt för förmögna holländare. Småningom fick man också fram nya och mer sällsynta klasser av tulpaner på marknaden.

Till och med 1633 eller början av 1634 begränsades handeln till professionella odlare och experter. Den egentliga spekulationen uppkom då utomstående också gav sig in i handeln med tulpanlökar. Det vill säga människor som inte hade någon koppling till den egentliga odlingen av lökarna.

För att få ett grepp om vilket värde tulpanlökarna hade, kan man ge ett exempel. En mer sällsynt tulpanlök köptes tidigt år 1636 för 4600 floriner, vilket i dagens läge motsvarar cirka 100.000 euro, samt en ny droska, två grå hästar och en komplett riddarrustning. Vid marknadsboomen 1636 skedde de flesta transaktioner utan egentliga varor. Handeln med futurer utvecklades till ett regelrätt spel med chanstagningar. Säljaren sålde tulpanlökar han inte hade i utbyte mot ett värde, oftast pengar, som köparen inte ägde. Varje köpare försökte sälja sina varor till högre priser. I den allmänt rådande ivern kunde man göra vinster, åtminstone på pappret, på flera tusen floriner på ett par dagar. Manin spred sig snabbt i takt med att de höga vinsterna ökade.

De som spekulerade i tulpanlökarnas värdeökning och värdeminskning, gjorde stora vinster genom att köpa då priserna föll och sälja då priserna steg. Många personer blev snabbt rika. Dethär medförde att allt fler personer investerade i tulpanlökar och hjälpte därmed till att driva upp priserna. Alla trodde att passionen för tulpaner skulle hålla i sig för all framtid och att hela världen skulle köpa lökar från Holland till just det pris man begärde.

Människor från alla samhällsklasser intecknade sin egendom för att få pengar som de kunde investera i blommorna. Hus och marker bjöds ut till försäljning till låga priser, eller erbjöds som delbetalning för tulpanlökarna. Tulpanfebern drabbade också utlänningar, vilket medförde att pengar strömmade in till Holland. Priserna steg allmänt taget i Holland och för ett antal månader var Holland ett verkligt rikt land.

Handeln med tulpanlökar blev så livlig att man fann det nödvändigt att stifta lagar för de som sysslade med denna handel. Tjänstemän utsågs, vilka på heltid sysselsatte sig med att övervaka handeln. I mindre städer där det inte fanns någon börs, valdes ofta den lokala puben som marknadsplats, där såväl hög som låg handlade med lökarna.

Peter Garber har en annan ståndpunkt då det gäller tulpanmanin. Enligt honom finns det inga specifika bevis som talar för att det skulle vara fråga om en mani som slog till under åren 1634 till 1637. Garber framhåller att man inte kan se de väldigt höga priserna på sällsynta lökar som ett bevis på att det förekom en spekulativ bubbla. Han anser att priserna naturligt faller med en ökad tillgång på just ifrågavarande lökar. Dessutom framhåller han att det inte är möjligt att dra slutsatser från denna period, eftersom man saknar tillräcklig data. Enligt Garber kvarstår endast den sista månaden av handeln med tulpanlökar som en potentiell spekulativ bubbla. Prisbeteendet för tulpanlökarna avviker inte heller från andra spekulativa tillgångar. De steg inte en gång, de dök inte en gång bara för att förbli på en låg nivå, vilket en del enkla förklaringar vill göra gällande. Prisförändringarna kan ha berott på rationella förväntningar som byggde ny information angående köparnas efterfrågan på lökarna.

År 1637 såg man slutet på tulpanmanin i Holland. De eftertänksamma och de nervösa började stiga av tåget. Ingen vet varför det skedde, men andra såg dem sälja och rusningen att sälja utvecklades till panik och priserna föll. Nedgången i priset på tulpanlökar försatte många som handlat på kredit i konkurs. Tidigare köp- eller säljkontrakt (futurer och optioner) ogiltigförklarades. Efter en lång rättslig prövning beslöt man att kontrakt som uppgjorts innan november 1636 skulle ogiltigförklaras. Samtidigt skulle köpare som ingått kontrakt därefter frias från sina åtaganden om de betalade tio procent av kontraktets värde till säljarna.

I slutet av manin såldes sällsynta tulpanlökar till vrakpriser, priserna hade rasat med över 99 procent från deras toppnoteringar Kollapsen i tulpanpriserna hade en kylig effekt på det holländska ekonomiska livet för åratal framåt. Med modern terminologi kan vi säga att de upplevde en depression. Men det finns en förmildrande omständighet som denna mani gav upphov till. Nämligen det att odlingen av tulpaner fortsatte i Holland och stora marknader utvecklades småningom för såväl tulpaner som tulpanlökar.


Mitt egna aktieiinnehav har fallit med över 60%, men som sagt det vänder säkert igen. På tisdag ska jag åka på en Whiskyaktion, säkert en mycket bättre investering, skulle det bli sämra tider kan man ju alltid dricka upp det, även om det innehåller alkohol är säkert näringsvärdet högre än på fiktiva pengar i bubblor.


Jag var till Fjollträsk igår och lämnade min bil hos Land Rover-doktorn, inte för att den var sjuk eller så, den skulle bara in på den årliga hälsokontrollen, för att komma hem tog jag en annan LR på släp, som jag sedan spände framför kärran och for hem. Allt gick bra, förutom att jag inte fick sträcka ut på den nya hastighetsbegränsningen mellan Eskilstuna och Nykvarn (120). Det fick jag däremot idag, för idag körde jag upp den Land Rovern och skulle hämta min, jag kom till Salem utan problem, klockan var ca 16.00, och där tog det stopp. Sedan kröp trafiken fram i en halvtimme, efter en del nagelbitande och svärande över manuella bilar vid köbildning såg jag plötsligt en massa blåljus, aha tänkte jag, det var en olycka som ställde tilldet. Döm om min förvåning när jag väl kom fram till blåljusen, de var på den motsatta körbanan!!! Det var alltså en s.k. tittkö jag hamnat i, hur blodtörstig får man bli egentligen. Nu var det bara en bil som kört in i rumpan på en annan och de stod lite illa till så Polisen var där och gjorde sånt som Poliser gör. Varför gör folk på det viset? Om det hade varit en otäck olycka, hade jag väl stått där än.

Min lilla hemlis satte i alla fall lite guldkant på eftermiddagen....