tisdag, december 01, 2009

En julbetraktelse.....

Om du är barn och längtar efter julafton med tomten och allt, blunda när du läser min betraktelse....


Det finns ca 3 miljarder barn på jorden. Av dessa tillhör ca 15% eller 450 miljoner tomtens målgrupp, d.v.s. kristna västerlänningar.


Med ett världsgenomsnitt på 3,5 barn/hushåll blir det ca 128 miljoner hushåll att besöka, om vi antar att det finns minst ett snällt barn i varje hushåll. Jultomten har, p.g.a. jordens rotation, ca 3,5 timme på sig att jobba, om han reser västerut, som ju borde vara det mest logiska. Han besöker alltså 967,7 hem/sekund!!!


Det betyder alltså att för varje kristet hem med minst ett snällt barn har tomten ca 1/1000-dels sekund till att parkera släden, springa ut och hoppa ner i skorstenen, dela ut paket, hoa 3 gånger, klämma ett par snapsar, upp genom skorstenen igen, i släden och vidare till nästa hus.


Under förutsättning att alla hus är jämnt fördelade är det i snitt ca 1 km mellan varje. Tomten färdas således ca 100 miljoner km, att gå på toa eller pausa av andra anledningar är inte med i beräkningen. Med andra ord flyger tomtens släde med ungefär 1000 km/sek eller om man så vill med 3000 gånger ljudets hastighet.


Man kan jämföra det med den snabbaste farkost som människan skapat, nämligen rymdsonden Helioa 2, den färdas med 67 km/sekund. En normal Ren som våra Samer håller kan komma upp i ca 30 km/timme.


Om vi antar att var barn får en present som väger 1 kg, har släden en last på 500 000 ton, tomtens vikt är då inte inräknad. På land kan en normalstark och fullt frisk Ren dra ca 200 kg. Även om vi antar att tomtens flygande specialrenar kan dra en vikt som är 10 gånger högre, kommer inte släden ur fläcken, om inte tomten kan hitta ungefär 360 000 dragvilliga renar. Detta kommer i så fall att ge släden en sammanlagd vikt på ca 600 000 ton.


600 000 ton som flyger med 1000 km/sekund skapar en enorm friktion. Detta kommer att hetta upp renarna, ungefär som en meteor som inträder i jordatmosfären. De två renarna längst fram kommer då att absorbera en energi motsvarande 15 000 triljoner watt. Ledarrenarna kommer att brinna upp omedelbart, och de bakomvarande kommer att utsättas för en ljudbang och därefter själva brinna upp.


Alla renar kommer att möta sin skapare på mindre än 4,26 tusendelars sekund, d.v.s. när tomten når till det femte huset. Det här är så klart hypotetiskt, för då släden accelererar från 0 till 1000 km/sekund på 1/1000-dels sekund, kommer alla i släden att bli utsatta för en g-kraft som är 17 000 gånger större än tyngdkraften. En tomte på ca 150 kg (gissningsvis med hänvisning till synliga kopior), skulle naglas fast i bakre delen av släden motsvarande en vikt av ca 3 miljoner kg, vilket ögonblickligen skulle krossa vartenda ben i hans kropp och förvandla honom till en våt fläck.


Kontentan av detta är alltså att om tomtestackarn någonsin levat så är han definitivt död nu.
 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hello Danne!

Nja, renar ar numera utbytt mot en Cadillac, julmodell forstas. Cadillac DeChristmas.

Sen har ju alla barn inte varit snella, sa dar blir det ju ett avdrag.

Sen kenner tomten till alla genvagar och flera barn samlas ju pa samma stelle sa han behover inte fara till varje hus i och med detta.

Sen har alla hem inte nagon skorsten att hoppa ner i och snapsar dricker han numera bara i Sverige och Finland och utvalda delar av Ryssland och Polen.

Givetvis har tomtens medarbetare redan lagt ut julklappar i olika forrad runt om i varlden sa han behover bara fara forbi, sakta ner lite och anvenda en krok. Precis som posttagen gjorde i gamla tider.

Men, nu ar det ju nya tider sa darfor har tomten anstellt andra tomtar runt om i varlden som hjelper till.

Om tomten luktar sprit ar det sakerligen en falsk tomte. Likdant om nagon ar forsvunnen inne i rummet dar alla ska vara samlade.
Daremot ska man aldrig avsloja falska tomtar.

Nej, nu maste jag sluta och fortsetta pa min lista till tomten. Och alla vet vel att tomten bor i Rovaniemi.

Och glom inte, inga paket far delas ut fore Kalle Anka pa tv.

Anonym sa...

FAN, den va riktigt bra...
/ Tony