onsdag, februari 28, 2007

Att dra eller inte

Varför talar inte kvinnor och män samma språk? Har just haft en diskussion med hustrun. Hon tycks uppfatta det jag säger som något i stil med; Jhf idasgfiu hudgfuy! Guiudfiua uytyegjs… När jag så lyssnar på hennes svar verkar hon prata om något helt annat. Konstig värld..!?

Skönt med söndagar, jag tog en lång promenad med hunden, sedan satte jag mig framför datorn och började fundera på nya grepp inom marknadsföringen. OJ, vad idéer jag fick plötsligt. Hoppas jag kan finna tid att utveckla och sätta dem i verket. Det sägs ju att stress inte är hälsosamt, men den stress jag känner nu måste väl ändå vara positiv. Jag måste hitta någon att testa detta på.

Jag läste häromdagen på Magazin24.se att vi som bor i Kungsör har högst genomsnittsinkomst i Västra Mälardalen, även om det inte var några svindlande summor är det alltid kul att vara bäst i något. Jag läste också kommentaren till artikeln, där var det någon skällde om högt skattetryck under mångårigt socialistiskt styre, han uppmanade oss att så snabbt som möjligt lämna landet. Jag undrar om han själv gjort slag i saken. Visst, jag håller i mångt och mycket med, vi har fruktansvärt höga skatter, men det verkar ju inte vara någon skillnad på styre, även om det blev något lägre inkomstskatt för oss som jobbar. Det totala skattetrycket kvarstår dock, och då tycker jag inte man kan se någon skillnad på vilket styre. Men visst skulle jag gärna lämna landet, inte enbart för skatternas skull, men jag har fått nys om en MC-uthyrning/researrangör som är till salu i Skottland. Synd att man sitter med så många åtaganden här hemma. Tänk om jag var tjugo år yngre och ändå hade mina erfarenheter. Då skulle jag……………

torsdag, februari 22, 2007

Kaoser...

Min bil fortsätter att bete sig lustigt. Undrar vad den har emot kyla? Är det inte flipperspel är det tokspel. Nästa onsdag ska den i alla fall till Land Rover-doktorn och bli ompysslad. Hoppas de löser det.

Igår var det föredragsdags. På morgonen var det frukostmöte på Forum, vi fick höra Ingvar Bladh berätta om hur han har upplevt småföretagarlivet. Mycket intressant och spännande, tyvärr gick timmen för fort, så han hann inte berätta allt, men det kanske blir fler tillfällen. Tyvärr fick jag rätt i mina funderingar från frukostmötet med KP, den ”andra sidan” visar inte riktigt det intresse man skulle kunna önska, men det finns väl andra sätt att få upplysning, hoppas bara de tar det till sig.  Nästa föredrag var i regi av Västra Mälardalens Marknads Förening, vi fick en sallad till livs, sedan fick vi höra Roger ”Brorsan” Johansson berätta om sitt liv som Skinngubbe, ur ett marknadsföringsperspektiv. Det var både underhållande och lärorikt, själv kände jag igen mig själv i mycket av det han berättade. Kanske inte när han berättade om deras budgetarbete, där är jag nog mer ”om och kring mig”, men det verkade ju funka ändå. Han berättade bl.a. att han gillar kaos, där kan jag bara instämma, det gör jag också. Han var besviken att de inte lyckats skapa trafikkaos i rondellen utanför. Det har jag däremot lyckats med, jag minns inte när men det var vid något tillfälle när vi reade bensin för 1 kr/liter, då var det stopp i alla korsningar runt macken, och även på pumpplanen. På pumpplan var det riktigt spännande, det var rena tävlingen fram till pumparna, speciellt när klockan började närma sig slutet av aktiviteten, vid något tillfälle var det t.o.m. några som krockade för den ena ville inte släppa fram den andra, sedan tittade de lite surt på mig… Vadå? Jag har väl inte kört på någon…? Vid samma tillfälle kom en kund fram till pumpen efter att ha köat i ett par timmar, jag lyfter handtaget för att tanka åt honom, DÅ går tiden ut och priset återgår till det normala. Gissa om han blev arg. Han drog näven i biltaket så det blev en buckla och svor om att det är fan i mig billigare på Jet…. Jo jo, ibland kanske…? När jag ändå är inne på kaos så var det just det på macken igår, två semlor för 10 kr satte fart på känslorna. Tusen semlor var slut kl. 10 på förmiddagen, det var stundtals huggsexa kring kartongerna. På kvällskvisten kom en kund in och frågade Monica om vi hade några semlor kvar? Hon svarade vänligt, nej tyvärr.. Då frågade kunden igen. Är dom slut………?

lördag, februari 17, 2007

Lördagsro

 

Så var det lördag igen. Just nu sitter jag med en Bourgonelagrad Bowmore i glaset och njuter av stillheten. Det kan ju tänkas bli en lång blogg, har ju inte haft tid att skriva på hela veckan, lika bra att fylla på mer. Det händer en hel del spännande saker just nu, en del jag inte tänker skriva eller berätta om än på ett tag men det kommer definitivt att sätta Köping på kartan igen. Den här gången i en helt annan del av sta´n. Men det händer ju en hel del i det lilla också. Min bil som inte visat några flipperspelstendenser den här vintern har helt plötsligt fått tokspel, eller något annat, om jag har drivningsprogramväljaren i normalläge börjar turbon ladda vid sisådär 2500 varv istället för 1200 varv som är normalt, men om jag sätter programväljaren på Grass/Gravel and Snow så funkar det, men då startar ju bilen på 3:ans växel, inte så spännande, speciellt inte med några ton på dragkroken. Däremot verkar det funka om jag väljer att växla manuellt, men det är ju knappast därför man köper en bil med automatlåda. Det har onekligen sin charm att åka engelskt….. Man vet aldrig om man kommer fram. Eller som en okänd poet hade skrivit i bakrutan på en Jaguar E-Type. ”KÄNSLANS SEGER ÖVER FÖRNUFTET. KÖR BRITTISKT”

Det blev några kommentarer på min blogg om Rotary, bl.a. tyckte någon anonym att det är ju bara gamla griniga gubbar i Rotary, men någon annan lika anonym kom till räddning och tyckte annorlunda. Jag är ju visserligen part i målet, men också den som har erfarenhet av Rotary. Måste säga att de gamla griniga gubbarna måste finnas i någon annan klubb än Köpings, för vi har kul på våra möten. Ganska fantastiskt egentligen, samtidigt som man gör en god gärning har man kul med goda vänner.

Det har brunnit hemma i byn. Pizzeria Victoria blev lite svedd. Usch, det kunde gått riktigt illa, den ligger ju i ett hyreshus. Nu läste jag att polisen har burat in ägarna misstänkta för mordbrand. Men jag blir ändå lite förbryllad, varför strartar man ett företag för att sedan elda upp det? Visst finns det lycksökare som tror att deras lycka är gjord så fort de startar ett företag, men det här var väl ändå lite drastiskt, om det nu är så. Nej, väljer man att bli företagare får man vara beredd att offra mycket innan man lyckas och kan skörda. Jag har varit företagare sedan 1982, visst slipper jag tigga ihop till maten men så mycket mer är det inte. Fortfarande finns det månader när pengarna inte räcker till lön åt mig. Inte eldar jag upp macken för det heller…

Det händer andra saker i byn också, jag såg att Fonus har gått till Länsstyrelsen och beklagat sig över att Kyrkan tar deras kunder… Lustigt…! Jag trodde de gillade när det var dödsäsong…? Eller är det kooperationens syn på konkurrens och företagsamhet? Kan man inte själv så…..

Kanske inte i byn, men väl sprungen ifrån. Centerpartisten Fredrik Federlay ville köpa den numer rikskända salladsbaren i Göteborg. Kanske bättre för en politiker, som för de flesta andra, att försöka vara bra på det men normalt sett gör, och inte försöka vara halvtaskig på mycket. Däremot har jag full förståelse för hans inställning och motiv. Vi vill ju gärna påstå att vi lever i en demokrati, och då kan det väl inte vara riktigt att behöva tvingas in i ett avtalsförhållande. Ett avtal är ju normalt sett ett frivilligt dokument som fastslår vad två eller fler parter har kommit överens om, är man inte överens blir det inget avtal. Mitt företag är delägare i Svenskt Näringsliv och därmed medlem i Motorbranchens arbetsgivareförbund som i sin tur har ett avtal med Svenska Transportarbetareförbundet, där min personal är medlemmar. Jag tycker personligen att det är bra med ett avtal som förklarar rättigheter och för all del även skyldigheter för avtalsparterna. Men att någon skulle tvingas in i ett avtalsförhållande tycker jag nästan bryter mot FN-konventionen om mänskliga rättigheter.

Kanske jag är en gammal grinig gubbe trots allt, eller som den anglofil jag är snarare en ”grumpy old fart”, men i vissa kretsar tycker jag man ska hålla på etiketten, exempelvis gentemot kungahuset, regeringen och liknande. Nu hörde jag att MS hade kallat regeringen för ”Fredrik Reinfelt med sitt anhang”, antingen är det brist på personlig respekt för en folkvald regering, eller så bor det en dålig förlorare i henne. I vilket fall som helst, det är ju knappast något som stärker sossarna om de vill vinna några val framöver.

 

fredag, februari 09, 2007

Ombytta roller

Idag var det ombytta roller. Oftast är det polisen som förhör en, men idag fick vi ”Frukostörer” förhöra polisen. Kul. Länspolismästare Ann-Marie Orler var och talade på temat ”Har polisen övergett KAK?”. Även om vi som bor här tycker vi vill se fler poliser så visade hennes statistik att brottsligheten i trakten gått ner radikalt, bl.a. hade lägenhetsinbrotten gått ner 80%!! Däremot hade, som vi mycket väl märkt, våldsbrotten ökat desto mer. Nu gjorde ju polisen ett gott jobb att lösa brotten i höstas och sedan dess har det ju blivit lugnare. Hon berättade i alla fall att fr.o.m. 1 april (!) ska vi få en alldeles egen utryckningsstyrka stationerad i Köping, känns bra. Hon hade dessutom mycket idéer om hur man ska komma åt brott där barn far illa. Känns bra.

Nu ska jag snart hem och njuta en flaska Bowmore Vintage 1971 34 år gammal. Ska bli skönt att slå sig ned i stugvärmen med skvätt, läppja lite försiktigt, sluta ögonen och bara njuta… Trevlig helg.

 

torsdag, februari 08, 2007

Gasa för f..n!

På Magazin24.se har det stått om Köpings Rotaryklubb´s projekt ”För kamratskap, mot våld mobbing och rasism”, det är kul att det uppmärksammas, men för oss som är Rotarianer och medlemmar i klubben är det tråkigt att läsa kommentarerna till artikeln. Många av kommentarerna misstror oss och utgår ifrån att vi kommer att ägna oss åt nepotism. Det känns inte bra att man tror det. Varför har det blivit så? Är det vi inom Rotary som inte varit tydliga nog? Vi kanske tror efter över 100 års verksamhet till mänsklighetens fromma att folk ska veta vad Rotary är? Eller är det återigen jante som visar sitt fula tryne? För de som tvivlar på vad vi gör kommer nedan en beskrivning av vad Rotary står för. Rotary är en världsomspännande organisation för ledande personer inom affärsvärld och yrkesliv som ger humanitär service, verkar för högt ställda etiska krav inom samtliga yrkesområden och bidrar till fred och samförstånd i världen. Rotary har idag runt 1,2 miljoner medlemmar i drygt 31 000 klubbar i 166 länder. Medlemmarna i en rotaryklubb utgör ett tvärsnitt av det lokala affärs- och yrkeslivet. Rotarys klubbar har veckovisa möten. Klubbarna är politiskt och religiöst obundna och öppna för alla kulturer, etniska grupper och trosriktningar. Rotary Internationals Rotary Foundation är en ideell stiftelse som främjar världsförståelse genom internationella humanitära serviceprogram samt utbildningsmässiga och kulturella utbyten. Stiftelsen vilar helt och hållet på frivilliga gåvor från rotarianer och andra som delar dess vision av en bättre värld. Sedan 1947 har Rotary Foundation delat ut över 1,1 miljarder USD i humanitära och utbildningsmässiga bidrag med lokala rotaryklubbar som initiativtagare och administratörer. Om någon vill veta mer, följ länken http://www.rotary.org/languages/swedish/aboutrotary/facts.html

Imorgon ska jag på ett intressant föredrag. Jag ska lyssna på vår Länspolismästare, Ann-Marie Orler, som ska tala på temat ”Har polisen övergett KAK?”. Ska bli mycket intressant att höra. Hoppas man får möjlighet att ställa några spännande frågor. Referat kommer i nästa Blogg.

Det stod i kvällstidningarna häromdagen att fågelinfluensan slagit till i Drottningens England. Rubriken var att man skulle gasa ihjäl alla dessa drabbade kalkoner. Min lätt filosofiska dotter Ida, 13 år, ställde sig frågan om hur det skulle gå till? Ställer man dem framför bilen och…..?

 

söndag, februari 04, 2007

Bortgjord

Läste i gårdagens tidningar att Västerås har en otrevligt ökande statistik vad gäller våldsbrott. Det är ju deprimerande läsning, men är inte Köping med i statistiken? Eller har lilla Köping inget nyhetsvärde? Vi måste ju ha slagit alla rekord i våldsbrott under förra året! Jag ger mig f..n på att nu kommer man ta detta för intäkt att öka Polisbevakningen i Västerås på bekostnad av oss andra i länet. Hoppas jag har fel.

Var på en underbart trevlig fest på lördagskvällen. Lotta o Per på Ögir har gift sig. Hipp hipp hurra. Självklart var festen på Ögir. Trevligt för oss gäster, men hur kul var det för värdparet? Ännu en dag på jobbet…. Jag hamnade vid samma bord som vår världsberömde konstnär Knut Hallström med sambo Marianne. Vilka underbara människor, vilket ös. När jag o hustrun hade med dottern till Ögir på en Irländsk afton, kommenterade hon det med; Oj vad ni gamlingar kan ösa på. Efter att ha spenderat kvällen i Knut och Mariannes sällskap kan jag inte annat än hålla med. Vilket drag på gamlingarna. Jag tror de var det par man såg mest och längst på dansgolvet, musiken var till största delen riktigt ösig rock dessutom. Knut är 82 år…. Hoppas man får vara lika pigg och glad som han, när man själv är där.

Åh vad man kan snurra till det ibland. Igår skulle jag köra fram ett lass ved till huset, vi eldar med ved. Jag kopplade fyrhjulingen för kärran och skulle backa ner i slänten där veden ligger. Slänten bestod mest av is, så det var inte helt lätt att komma rätt, speciellt som en fyrhjuling gärna går rakt fram, istället för att svänga. Till slut stod jag på trekvart, alldeles för långt från veden. Jaha, i med en växel framåt och på´n igen. Men icke, alla fyra hjulen stod på is och snurrade utan att jag kom något vart, H..te! Hämtade bilen, backade ner den en bit, fäste vinschen i dragkroken och vinschade upp hela ekipaget. När jag så gjorde ett nytt försök att backa ned ser jag att hjulen på kärran inte rör sig….. Bromsen har legat på hela tiden…. När jag släppte den var det bara att backa på plats. Å jag som brukar skratta gott åt kunder som klantar till det med hyrsläpen….