onsdag, juni 27, 2007

Översättning

Det kom önskemål om en översättning av den amerikanska texten jag la ut tidigare. Nedanstående har jag fått av vännen Ron i Kalifornien. Kanske det blir mer kommentarer nu... För tänk om vi bytte ut Australien mot Sverige och Howard mot Reinfeldt och….

Muslimer som vill leva under islamsk Sharia lag blev på onsdagen tillsagda att lämna Australien. Regeringen riktade sig till Islamska radikaler i ett försök att få stopp på potentiella terrorattacker. Dagen efter förkunnade sig en grupp vanliga muslimska ledare sin trohet till Australien och Drottningen i ett speciellt möte med premiärminister John Howard. Han och hans ministrar gjorde helt klart att man skulle slå till mot extreminister. Finansminister Peter Costello som ses som en arvtagare till Howard nämnde att en del radikala präster kunde få order om att lämna landet om de inte accepterade att Australien var en enad stat, och att lagarna var tillkomna demokratiskt av parlamentet. "Om dessa saker inte tillhör era värderingar, om ni istället vill ha ett land som har Sharia lag, eller en teoretisk stat, då är Australien ingenting för er, sa han i en rikstäckande kanal på tv. "Jag skulle vilja säga till de präster som lär ut att det finns 2 lagar för folket i Australien: Den australiensiska lagen och en annan, Islamsk lag, att detta är en lögn. Om du inte kan hålla med den parlamentariska lagen, fristående tingsrätter, demokrati och istället skulle föredra Sharia lag och har chansen att flytta till ett land som praktiserar detta. Kanske det då skulle vara bättre att göra detta, sade Costello. På frågan om han menade att radikala präster skulle kunna bli tvingade att lämna landet så sade han att "de som har dubbelt medborgarskap kunde möjligtvis bli tillsagda att flytta till sitt andra land. Utbildningsminister Brendan Nelson sade senare att muslimer som inte ville acceptera lokala värderingar kunde lika gärna sticka iväg. Enkelt förklarat, personer som inte ville bli Australiensare och inte ville leva efter Australienska värderingar eller förstå dem. Nej, då kan de lika gärna sticka iväg, sade han. Dessutom gjorde Howard en del Australiska muslimer förbannade på onsdagen när han sade att han var för att säkerhetspolisen höll ett noggrant öga på nationens moskéer. Citat: "IMMIGRANTER, INTE AUSTRALIENSARE, MÅSTE ANPASSA SIG. ACCEPTERA DETTA ELLER INTE. JAG ÄR TRÖTT PÅ ATT DEN HÄR NATIONEN ÄR OROLIGA OM VI VÄCKER ANSTÖT PÅ NÅGON PERSON ELLER DERAS KULTUR. Vi har erfarit en svallvåg av patriotism av majoriteten här i Australien sedan terrorattacken på Bali".

Men, dammet från attacken hade knappt lagt sig innan den "politisk korrekta" skaran började klaga på att vår patriotism kunde förolämpa andra. Jag är inte emot immigration, inte heller har jag ett ont öga till de som söker efter ett bättre liv och därmed kommer till Australien. "Men, det är några saker som de som nyligen har kommit till vårt land, och några som är födda här, måste förstå". "Den här iden om att Australien som ett multikulturellt land har endast försvagat vårt lands suveränitet och vårt lands identitet. Som Australiensare, vi har vår egen kultur och vår egen livsstil". Denna kultur har blivit utvecklad i över 2 århundraden av strider, prövningar och segrar av millioner män och kvinnor som  har sökt efter frihet. "VI TALAR I HUVUDSAK ENGELSKA, INTE SPANSKA, LIBANESISKA, ARABISKA, KINESISKA, JAPANSKA, RYSKA, ELLER NÅGOT ANNAT SPRÅK. DÄRFÖR, OM DU VILL BLI EN DEL AV VÅRT SAMHÄLLE, LÄR DIG SPRÅKET!" De flesta Australiensare tror på Gud. Detta är inte något kristet som något högerparti använder som ett politiskt budskap, det är fakta. Bara för att män och kvinnor, på kristna värderingar, grundade detta land, och det finns noggrant dokumenterat. Därför är det absolut lämpligt att det finns på väggarna i vara skolor.

Om Gud förolämpar dig, då föreslår jag att du överväger en annan del av världen som ditt nya hem, för Gud är en del av vår kultur". "Vi accepterar dina trosföreställningar och kommer inte att fråga varför. Allt vi begär är att du accepterar våra, och vill leva i harmoni och fridfull glädje med oss". "Om Söderns Kors förolämpar dig, eller om du inte gillar " en rättvis framåtanda" då skulle du nog noggrant överväga att flytta till en annan del av denna planet. Vi är lyckliga med vår kultur och har ingen önskan om förändring, och vi bryr oss inte om hur ni gjorde var ni kommer ifrån. Men för all del, fortsatt att ha er kultur men tvinga inte på den på andra.

" Detta är VÅRT LAND, VÅR JORD och VÅR LIVSSTIL, och vi tillåter dig att när som helst njuta av detta. När du sedan har slutat klagat, gnytt och gnällt om Vår Flagga, Våra Löften, Våra Kristna värderingar, eller Hur Vi Lever Vårt Liv, då föreslår jag att du tar del av en annan stor Australiensisk frihet. RÄTTEN ATT LÄMNA LANDET. Om du inte är lycklig här, FLYTTA. Vi tvingade inte dig att komma hit, du frågade om du fick komma. Så, acceptera landet som DU accepterade att komma till. "Kanske om vi sprider detta bland oss själva, kanske kan Amerikanska medborgare få lite ryggrad och börja prata och rösta på samma sanningar.

37 kommentarer:

Anonym sa...

Vad härligt med lite smygrasism av herr Bensinmack. Det är för övrigt inte ens värt att kommentera, nivån på artikeln och dess anhängare är i paritet med Sverigedemokraternas åsikter, och vad de innebär vet ju de flesta (inte hyrbilsförsäljare dock). Nej du, öppna ögonen så kanske du förstår att världen inte bara är svart eller vit. Tack och hej.

Anonym sa...

Håller helt och fullt med föregående. En del i det sk "kriget mot terrorismen", dvs kriget mot islam. Viss ska men ta seden dit man kommer det är nog de flesta överens om. Men gör vi svenskar det alltid? Gör de i Australien det alltid osv osv. Hur är det egentligen när vi besöker muslimska länder? Respekterar vi deras lagar och förordningar? Nä inte alltid. I t.ex. SaudiArabien är det totalt förbjudet att inta alkoholhaltiga drycker. Vad tor ni västerlänningar gör där i smyg? Jo dricker alkohol.Så att ställa krav kräver också att ställa upp på detsamma när man själv kommer till ett annant land. Kan väl även tillägga att vi alla har en och samma Gud. Sen att vi kallar Gud vid olika namn betyder inte att det finns flera. När ska vi människor förstå detta och lägga energi på något annat än att hugga varandra i ryggen, beroende på om man kallar sig kristen, muslim eller jude.

Dan sa...

En av de anonyma här ovanför tyckte att det var smygrasism från herr Bensinmack. Det vill jag nog inte hålla med om. Det var ett citat jag fått från USA, som man kan läsa i bloggen. Rätt intressant ändå.

Anonym sa...

Jag baserade inte min kommentar enbart på det urkorkade citatet (som är hämtat från ett land vars historia och traditioner inte är något man som svensk bör sträva efter) som du ändå verkar tycka vara så oerhört intressant. Tonen i ditt skrivande är dessvärre genomgående hätskt där du enbart grundar dina utalanden på dina egna förutfattade meningar, vilket per definition är smygrasism. Citatet och diskussionen angående den är inte intressant utan farlig, vilken grupp skall herr Bensinmack gå lös på härnäst, homosexuella, fjållträskare, skåningar...?

Dan sa...

Vad i mitt mitt bloggande anser Anonym vara smygrasisim? Har jag hetsat mot någon grupp av människor vore det intressant att veta. I de få rader jag skrev i denna blogg lämnade jag bara öppet för folks fantasier. Eller läser du mina inlägg som fan läser bibeln?

Anonym sa...

Vad anser du själv om artikeln? Förutom att den är intressant förstås.

Dan sa...

Nja, det är väl just det. Den är intressant, om den nu är sann och inte en internetskröna. Jag menar, är den sann är det ju förvånansvärt raka besked från en politiker, och inget velande som vi är vana med.

Ron sa...

Ok, man blir lite rädd när man ser hur folk lägger in ordet rasism och talar om andra länder som dåliga men att i Sverige är ju allt bra och fridfullt. Att bete sig som Australien eller gud bevale, USA skulle ju aldrig Sverige göra.

Well, om det är så att ni tror detta så är ni mycket dåligt pålästa och vet väldigt lite om vad som egentligen försiggår i Sverige. Jag har varit i många länder runt om i världen och vill påstå att Sverige är mycket rasistiskt, värre än till exempel Australien och USA. Tror att det har att göra med att man inte har den öppenhet och de klara direktiv som många andra länder har. Sverige hamnar mitt emellan och det blir alla lidande av.
Ok, över till lite fakta.

Vet ni om att man nekar visum till vissa turister till Sverige?????
Inte för att de har något med terrorism att göra, men att de kommer ifrån fel länder. Detta är inget som den nya regeringen har kommit fram med, det har pågatt ett tag.

Ni tror kanske inte att de flesta länder, inklusive Sverige håller utkik på muslimer, har stått om detta i tidningar många gånger.

Så här skriver Säpo i deras egen tidning:

(Hotet mot Sverige
Den svenska hotbilden påverkas av det globala och lokala politiska skeendet. Sveriges politiska ställningstagande i internationella konflikter och frågor kan snabbt ändra bilden av Sverige utomlands. Även inrikespolitiska frågor kan ha betydelse, till exempel relationer mellan individer av olika kulturell eller religiös bakgrund. Säkerhetspolisen följer därför noga den politiska utvecklingen regionalt, nationellt och globalt.

Terrorismen idag har en transnationell karaktär. Risken är därför stor att Sverige utnyttjas som bas för rekrytering, logistiskt stöd och finansiering. Det finns också risk att Sverige används som bas för att planera attentat utanför landets gränser.
Det finns individer i Sverige som sympatiserar med och/eller direkt stöder terrorverksamhet i olika delar av världen. År 2005 fälldes två personer för finansiering av terrorism i Irak. Säkerhetspolisens bedömning är att liknande verksamhet fortfarande bedrivs i Sverige ) (slut på citat)


Så, ska Säpo som har till jobb att skydda Sverige bara ge fan i dessa individer som nu råkar vara muslimer?????????
Eller, ska man spionera på dem och hoppas få fast dem innan något riktigt ruskigt händer????

Jag tror det skulle bli annat ljud om en bomb sprang av under arslet på er, något som det har gjort i flera andra lender, Bali nämns ju i texten bland annat.
Ska Sverige sitta och se på, istället för att försöka göra något när misstankarna finns?????

Detta har inget som helst med rasism att göra, det har att göra med grupper som inte tvekar att använda terrorism som vapen i en "snedvriden religionsuppfattning".eller vad man nu ska kalla det.
Det skulle vara mycket intressant att höra hur ni tänker, vilka åsikter ni har och vad ni tycker att man ska göra istället. Ni som säger att det är rasism och så vidare. På mig verkar det som om ni inte bryr er om Sverige.

Givetvis vet jag att jag kommer att få påhopp av vad jag nyss sagt, men jag kan nästan garantera att jag har mera fakta än vad ni har. Och, bara för att ge er lite mer fakta så har ni nedan också lite olika websidor att gå till och läsa att Sverige och Säkerhetspolisen drar sitt strå till stacken i jakten mot terrorismen, och det ska ni vara jävligt glada för!

Ekot skrev så här 2006:
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=780375

Så här skrev Aftonbladet 2005:
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,732413,00.html

Så här skrev Corren för ungefär en månad sedan:
http://www.corren.se/archive/2007/5/30/j82ohloc51ni0mt.xml

Anonym sa...

Bäste herr Påläst. Skall inte gå närmare in på de källor du namnger och att viss media ibland tenderar att skriva saker utan ordentlig research. Kul att du rest runt i världen, det är det många som kan i Sverige, vilket skiljer oss från USA där klyftorna mellan rik och fattig är enorm. Att Sverige med vår tradition av socialtstöd skulle vara mer rasistiskt än USA är löjeväckande, det är bara vissa Hillbillys så som du som vill få det att verka som om USA skulle vara en förebild.

USA nekar inte visum till turister, eller?

Är alla muslimer terrorister? Tror för övrigt att terrorismen inte har ett dugg med religion att göra. Det har skapats under ett mångårigt förtryck där vissa Imamer har förgrenat sin tro till något annat än religion.

Förstår egentligen inte heller parallellen mellan terrorism och rasism, men jag är ju inte så påläst som du.

Jag bryr mig om Sverige och alla dess medborgare.

Nej, gå och sätt dig och kolla på Fox news och indoktrinera dig mer med den amerikanska propagandan.

Tack och hej.

Anonym sa...

Till de anonyma.
Länder där det råder ett totalt alkoholförbud har ofta ett stort behov av utländsk arbetskraft.
Västerländska gästarbetares alkoholkonsumtion accepteras sålänge det sköts på ett snyggt sätt för de vill knappast riskera att bli av med kompetent personal.
Vi arbetare och turister är inte där som flyktingar!
Dvs, vi är inte där för att leva på bidrag och snylta på någon.
Vi antingen tjänar eller spenderar pengar och passar inte det värdlandet så får de väl stänga sina gränser och försöka klara sig själva.

Anonym sa...

Ja du Tommy. Det är väl ingen som påstår att Sverige inte är ett rikt land där medborgarna kan ta sig friheter som de flesta andra människor i världen inte kan, t.ex. åka på semester till ett medelhavsland söka avancerade jobb i grannländerna.

Vi har det helt enkelt bra!

”…vi är inte där för att leva på bidrag och snylta på någon”

Vilken egoistisk och trångsynt bild du har av en sanning som består av en komplexitet som du nog aldrig kommer att förstå. Har du aldrig hört talas om solidaritet? Tror du i din vildaste fantasi att de personer som söker sig till Sverige gör det med avsikten att snylta är det inte bara synd om dig utan även meningslöst att föra en förnuftig diskussion i ämnet.

Jag vet i varje fall vilket parti ”Tommy the patriot” kommer att rösta på vid nästa riksdagsval och det är bara att hoppas att ni blir få, annars får man som svensk skämmas.

Tack och hej.

Anonym sa...

Nej jag har svårt att känna solidaritet med människor som pga sin "fattigdom" har råd att betala tusentals dollar för att få bli smugglade till planetens största socialbyrå Sverige.

Och ja jag förstår att du inte vill diskutera med mig därför att du innerst inne vet att jag har rätt.

Ron sa...

Till herr anonym!

Visst kan jag hålla med dig om vad du anser om media men tydligen så anser du att även polisen själva inte skriver sanning i sin egen tidning eftersom du nämner media.

Jag har även andra fakta än från tidningar men du verkar vilja blunda. Precis som många gör när någon blir nedslagen i Sverige, man ser åt ett annat håll.

Jag känner till mycket om fattigdom här i USA men även i Sverige, har bland annat jobbat inom detta fält.
Visst kan klyftan vara mycket stor i USA men de fattiga får mera hjälp än vad de får i Sverige och här kan vi prata om hemlösa för att göra det extra fattigt.
Tror kanske att detta har med öppenheten här i USA att göra, i Sverige vill man ju helst säga att det inte finns några hemlösa.

Du nämner socialstöd och icke rasism, du väljer tydligen vad du vill se.
Sverige är mera rasistiskt även om det finns mindre städer i Södern där rasism fortfarande till viss del frodas.
Vet en del om detta också.

Jag en Hillbilly?
Du har ingen aning om vad du pratar om och jag sade aldrig att USA var en förebild, det enda jag sade var att USA var mindre rasistiskt än Sverige.
Men som att du komma med personliga påhopp är mycket vanligt i Sverige och i diskussioner.
Sverige rasistiskt? Ja, se bara på hur inskränkt du själv verkar vara.

Visst nekar USA visum till turister precis som Sverige. Poängen var att Sverige inte är så oskyldigt som många tror, inklusive dig själv när man läser vad du skriver.

Jag har aldrig skrivit att alla muslimer är terrorister, och att om "terroristmuslimer" gömmer sig bakom religionen så borde ju de rättfärdiga muslimerna se till att kasta ut dem ifrån deras moskeer och deras religion. Ganska enkelt, eller hur??

Nej, att du inte är lika påläst som jag bevisar du själv.
Du skriver att jag drar en parallell mellan terrorism och rasism. Nej, detta gör jag ingenstans, du har helt fel.

Ytterligare ett personligt påhopp kommer i slutet av din text, strax ovanför där du skriver att du bryr dig om Sverige och alla dess medborgare. Well, du slänger en massa skit på mig, och jag är fortfarande svensk medborgare. Sverige rasistiskt????

Du pratar om indoktrinering och Fox News och amerikansk propaganda.
Förutom att detta är ett stort personligt påhopp mot mig som person ifrån en arrogant svensk medborgare som till råga på allt säger att han bryr sig om svenska medborgare.
En än gång, jag är fortfarande svensk medborgare och jag tycker att personliga påhopp är en mycket dålig stil och kan jämforas med rasism ibland. Detta var ett sådant personligt påhopp!

Som avslutning, med anledning av ditt sista påhopp kan jag meddela att jag tar mina nyheter och uppgifter ifrån hela världen. Det kan gälla vad som helst som jag blir nyfiken på eller intresserar mig och det betyder att jag får dem på olika språk ifrån olika länder.

Anonym sa...

De fattiga får alltså mer hjälp i USA än vad de får i Sverige? Det var en sensationell humanitär nyhet som kommer att få världen att häpna.

”I USA lever 37 miljoner människor i fattigdom 2005, enligt landets folkbokföringsmyndighet. Antalet beräknas ha minskat med 90.000 sedan 2004, men minskningen är inte statistiskt säker.
På längre sikt har andelen fattiga ökat från 11,3 procent år 2000 till 12,6 procent i fjol.
Statistiken visar också att 15,9 procent saknar sjukförsäkring. Andelen har ökat fem år i rad.
Som fattig räknas ensamstående med en årsinkomst lägre än 72.000 kr. För en familj på fyra är gränsen 144.000 kr.”

Och då snackar vi alltså om världens rikaste land?

Vilka grupperingar tror du har det svårast? Är det den vite medelamerikanen?

Vad har då de fattiga för chanser att förbättra sina levnadsförhållanden när de varken har råd med sjukförsäkring eller utbildning till sina barn? De hamnar ideligen i en ond cirkel som är näst intill omöjlig att ta sig ur, vilket ofta slutar i kriminalitet. Det kan väll ändå inte vara så att de svarta och latinamerikaner rent genetiskt/ideologiskt är mer våldsbenägna än vita? Jag vill mena att de är rasistiskt att alla inte har rätt till samma förutsättningar.

Jag är dessutom fullt medveten att det finns rasism i Sverige, det var väll egentligen därför jag började med att kommentera i herr Bensinmacks blogg. Jag ansåg att citatet var rasistisk propaganda i Sverigedemokratisk anda. Usch!

Påhopp och påhopp. Jag anser att du snackar en massa skit och att du försöker förmedla något som du inte egentligen inte förstår. Det är inte ett påhopp, det är kritik. Du menar att jag är rasistisk bara för att jag anser att det du skriver är nonsens?

Anonym sa...

I din blog 20/6 kan man läsa att politikerna är undfallande. Hur menar du Dan att detta yttrar sig?


Vilka delar av för Sverige främmande kultur måste en invandrare göra sig av med? Vad är det nödvändigt att en invandrare tar till sig av svensk kultur?

Jag har förstått att du anser att invandrare inte tillräckligt anpassar sig till svenska förhållanden - skulle uppskatta några konkreta exempel på hur anpassningen ska se ut?

Ron sa...

Till herr anonym igen!

Ja, du fortsätter att komma med personliga påhopp och du skiter totalt i om du gör detta. Detta är både ignorant och skrämmande.

Det fanns heller inget rasistiskt i det Dan sade.

Sen har jag sett att det är lönlöst att ens försöka ha en diskussion med dig. Du är en person som redan har din sanning klar.

Du bryr dig till exempel inte om att jag har jobbat med fattiga människor och vet vilken hjälp de kan få både i USA och i Sverige.
Du vet ju redan hur allting är, sorry.

Jag skulle kunna nämna hur hemlösheten ser ut här i USA och att siffrorna varierar väldigt mycket, allt beroende på vilka siffror man ser på. De flesta hemlösa är bara hemlösa några månader. Detta under den tid de letar efter ett nytt hem eller får tag i ett nytt hem.
I detta räknas de som bor hemma hos någon vän, men inte i alla undersökningar.

Jag skulle kunna gå på om detta och även ge dig en massa olika siffror, (Sverige inkluderat, glömde du Sverige?), men till vilken nytta. Du är ju en ignorant person som redan vet hur allting är.

Många fattiga kan få gratis sjukförsäkring här i USA och ALLA barn har LAGLIG rätt till utbildning. Detta har inget alls med fattigdom att göra!!!!

Jag har ingen sjukförsäkring just nu och enligt det som du har tittat på så skulle jag då tillhöra fattigdomen eftersom jag inte har detta.
Oh fan, sen får jag gratis medicin också, glömde nästan berätta detta.

Som sagt, det som du ser som din sanning inte behöver stämma överens med sanningen.
Jag skulle kunna ge dig hur många exempel som helst men det är nog ganska lönlöst, tyvärr.

Du anser att jag snackar skit.
Jag bor här i USA. Jag har jobbat med fattiga personer, hemlösa och andra i taskiga situationer och har även en viss erfarenhet av fattigdom i Sverige. Och du anser att JAG snackar skit???????

Vad har du för erfarenhet av detta i både Sverige och USA????????

Du kom med en viss kritik, men också med påhopp, men din ignorans, inskränkthet och intolerans hindrar dig ifrån att se detta. Därför beter du dig också precis som rasister brukar bete sig.

När argumenten tryter kommer påhoppen och tillmälena och alla som inte tycker som du får en massa skit kastat på sig.

Mycket dålig stil och ganska ynkligt av en person som säger sig värna om medborgarna.
Ganska sorgligt också.

Anonym sa...

Ha ha ha…Ron!? Vad är det med dig? Varför anser du att jag framför personliga påhopp bara för att jag tycker att du snackar skit?

Det finns rasism i det citatet som Dan tycker är så oerhört intressant.

USA är väldigt rikt och högerpolitiskt land där andelen fattiga är onormalt hög och de flesta sociala frågorna sköts ideellt, detta är dessvärre inte mina fantasier utan ren fakta. Det spelar ingen roll för mig var du jobbar eller hur mycket du intygar om motsatsen, detta är sant.

Jag pratar egentligen inte om enbart hemlösa utan om fattigdomen.

Jag glömmer inte Sverige, men det verkar som om du har gjort det. Någon skrev i bloggen innan att Sverige är världens bidragsland dit människor kan komma och snylta från staten. Det stämmer ju givetvis inte till fullo, men vi en väl fungerande social sektor. Solidaritet. Det finns fattigdom och stora klyftor här med, men detta är bara i miniformat i jämförelse med USA. Hoppas vi aldrig kommer närmare.

Och vad täcker den försäkringen, alvedon och en varm dusch?

Att det kostar att utbilda sig USA är väll ingen hemlighet, eller?

Nej nej nej, Ron du är rik. Men har man som många Amerikaner inte råd med sjukförsäkring, är man fattig. Hur kan man försvara ett system som säger att de rika får vård men inte de fattiga?

Gratis medicin var en nyhet för mig, stämmer det så var ju det steg i rätt riktning. Har dock svårt att tro dig…

Ja, jag anser fortfarande att du snackar skit och det är eventuellt lönlöst att snacka med mig. Jag vet inte vilken stat du bor i och vilka fattiga du snackar om, men en sak är säker, den staten har jag aldrig hört talas om i varje fall.

Jag har för övrigt erfarenhet så det räcker.

Jag är så långt ifrån rasistisk man kan komma.

Tycker mest det är du som kastar skit, jag enbart kritiserar dig och din åsikt.

Mvh

//Sorgliga jag

Ron sa...

Till anonym ånyo!

Att du redan snackar skit och kommer med påhopp visar ju det faktum att du erkänner att det är saker som du inte känner till.
Och, är det en sak som du inte känner till sa finns det garanterat flera.

Du kände inte till att man kan få gratis medicin. Och eftersom du inte kände till detta så antyder du direkt att det skulle kunna vara en lögn, att jag ljuger.

Som sagt, det är alltid din sanning som räknas, all annan sanning är fel eller lögner!

Du har också förutfattiga meningar genom att direkt påstå att jag är rik bara för att jag inte har någon sjukförsäkring.

Du ser allt i svart och vitt och kan inte inse att det kan finnas andra orsaker än att om man är fattig eller rik???

Du säger att du har erfarenhet så det räcker??????
Detta förklarar ingenting.

De sociala frågorna i USA diskuteras och behandlas oftast inom den lokala sektorn inom lokal politiken även om vissa regler utgår ifrån regeringen.
Visst förekommer idiellt arbete och även här ställer politiker och andra som arbetar inom stadens regi upp och hjälper till tillsammans med andra frivilliga.
Man anser detta vara en självklarhet och jag anser att detta skulle behövas i Sverige också.

För att använda ett av dina ord, det handlar om solidaritet.
Finns för övrigt mer solidaritet i USA än i Sverige och jag skulle kunna ge dig en uppsjö med olika saker som verkligen visar hur solidariska man är, hur man ställer upp för varandra här i USA.
Jag har även personlig erfarenhet av detta.

Vänstersidan i Sverige skulle ju aldrig erkänna detta i Sverige eftersom de tror att de har patent på ordet solidaritet. Sverige skulle jag vilja påstå, är ganska egoistiskt.

Om du påstår att den sociala sektorn fungerar bra i Sverige så anser jag att du är fel ute.
Den fungerar, men inte speciellt bra. Finns hur många exempel på detta som helst. Ta bara fallet Louise i Vetlanda.

Jag har bott i flera stater så det har ingen betydelse i vilken stat jag bor nu.

Du säger att det kostar att utbilda sig här i USA. Ja, precis som i Sverige så finns det saker som måste betalas.
Böcker kostar till exempel pengar och du måste ha mat och bostad. Tror du att detta bara kostar pengar här i USA och att det är gratis i Sverige????

Jag kan inte förstå att det bara är din sanning som ska gälla och hur du kan skjuta undan andra sanningar som lögner bara för att du inte känner till dem eller att din åsikt inte stämmer överens med dem.

Jag besvarar alla felaktigheter du slänger ur dig med fakta som jag har kännedom om men dessa fakta avfärdar du direkt på olika sätt.
Mycket ignorant.

Du har redan din åsikt klar och inget ska kunna rubba den, det är på det sättet du diskuterar.
Ganska skrämmande faktiskt.

Anonym sa...

Tycker allt som stod i "artikeln" borde sägas av Borgarna.Så har de gjort nåt gott med sin mandatperiod.Sluta kasta socialbidrag i sjön,ställ krav på dem som kommer hit.Som det är nu så kommer ju många hit av just den orsaken...sverige är landet där man får pengar utan att arbeta,man behöver inte göra ett dugg.Så är det.Visste "anonym" att en åldrig invandrare får pension från hemlandet OCH pension OCH ett tilläggsbidrag från oss svenskar,mer än vad en svensk pensinär får trots inbetald skatt hela arbetslivet.Fakta.

Anonym sa...

Jaha, vad säger Ron om Mikey då? Sund inställning? "Sverige åt svenskarna"-mentalitet är något vi borde stoltsera med, bra bidrag i debatten Mikey!

Anonym sa...

Nästan en fjärdedel av alla världens fångar sitter i USA. Av de ca 500 fångar som avrättades mellan 77-98 hade 81,8 % dömts för mord på vita trots att svarta och vita blir offer för våldsdåd ungefär i samma utsträckning. Detta förklaras av Amnesty att det fortfarande finnas starka rasfördomar i landet. Nästan hälften av alla interner i USA är svart trots att de utgör 12 % av den totala populationen. En tredjedel av alla svarta män i åldrarna 18-34 är fängslade och därmed fråntagna sin rösträtt. 97,6 % av alla åklagare som har makt att besluta om dödstraff är vita.

1998 fick 20 % av barnen i USA inte tillräckligt att äta.

I USA är de ekonomiska skillnaderna mellan människor större än något annat västland.

Ron sa...

Ok, till anonym igen!

Först, jag har sett mera rasfördomar i Sverige än i USA och jag har varit på ganska många ställen här i USA. Tyvärr så blandar ofta svarta in rasism om något händer, precis som invandrare ofta gör i Sverige. Ibland finns det fog för det, men oftast inte.

Från 1976 fram till Juni 2007 har 1086 avrättats i USA som straff för deras brott. Av dessa var 367 svarta, 620 vita, 75 hispanic och 24 av annat ursprung.

Att fångarna tas ifrån rösträtten är inget att gapa om även om jag på sitt sätt kan hålla med om att det kanske är lite fel.

Att många svarta är fängslade är ofta gängrelaterat så dina siffror är inte alls imponerande, man borde understryka detta med gängrelaterat.

Hunger och barn. 2005 var det 11 % som var i riskzonen i USA, lite mindre än dina siffror från 1998.
Jämför detta med Sveriges 12 % eller hos invandrare i Sverige, 39%, detta för år 1999, och det har nog inte blivit bättre. Vafalls, fattigdom och hunger i Sverige????
Dessa siffror kommer för övrigt ifrån Rädda barnen.

Jag skulle kunna ge dig ännu mera fakta mellan USA och Sverige men nöjer mig med detta för den här gången.
USA är inte lika dåligt som du vill framställa landet och Sverige är inte lika bra som du vill framställa det landet. Det handlar om akurrasi min vän!

Det där med ekonomiska skillnader i USA ska jag inte ens ta upp för att skriva det på sättet som du gjorde visar att du inte vet så mycket om det.
Bara en sak: En engelsk kvinna som har jobbat inom det sociala både i England och nu i USA sade att det är stora skillnader på vad man kallar fattig i de båda länderna. Och där kan jag inte annat göra än att hålla med henne.

Om du får för dig att publicera fler fakta, se gärna till att ha med både USA och Sverige.

Anonym sa...

Herr/Fru Anonym
Hur många av de interner som sitter i svenska fängelser tror/vet du är av "utländsk härkomst" ?

//Sven

Anonym sa...

Det finns egentligen ingen statistik över invandrare i svenska fängelser då det är svår definierat. Det finns däremot statistik över personer med utlänskt medborgarskap, och dessa utgör knapt 23 % av alla interner. Det finns precis som i USA indikationer på att invandrare lättare döms för brott i Sverige. De sociala förutsättningarna är sämre för invandrarna i Sverige och de svarta i USA. Lägg där till segregeringen som gör det svårare för invandrarna att anpassa sig i samhället. Det finns många orsaker till att antalet invandrare/svarta är för höga på fängelser i både Sverige och USA, jag vägrar att tro att det har att göra med att de tenderar att vara mer våldsbenägna än andra. Det beror mer på samhälleliga brister. Jag anser att Sverige mer och mer liknar USA, och det skrämmer mig trots att herr Ron gärna predikar om dess godhet.

Ron sa...

Jag hade inte tänkt att kommentera frågan som Sven ställde till herr anonym (tror inte att det är någon fru anonym) men eftersom anonym inte vet eller medvetet håller bort fakta i sitt svar så ville jag förtydliga lite.

Visst, om man letar efter en fullgod statistik över invandrare och brott i Sverige så är detta ganska svårt att finna.
Anonym nämner 23%. Well, enligt en studie ifrån 2005 var det knappt 27% som hade utländskt medborgarskap i de svenska fängelserna.

Det har också gjorts en tidigare studie och den togs upp på ett av Robert Aschbergs program i tv 3 för X antal år sedan. Någon var där och kommenterade, en politiker tror jag.
Robert läste upp diverse brott där invandrare var överrepresenterade och frågade varför man inte skulle publicera denna undersökning för allmänheten.
"Politikern" ansåg att undersökningen var lite felvisande och det hade aldrig varit tänkt att den skulle visas för allmänheten.
Så, därför "gömdes" den undan.
Kommer inte ihåg vilket parti som "gömde" undan denna undersökning men jag har mina aningar.

Segregeringen nämner anonym och där anser jag att han pratar strunt.
Det är du själv som avgör om du ska begå brott eller inte, ingenting annat.
Anonym, ge mig gärna flera exempel där segregationen har tvingat folk att begå allvarliga brott i samhället.

I Sverige skrev Aftonbladet år 2000 att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken, detta gäller speciellt när det gäller våldtäkter.
Segregation, my ass!

Man säger också att för samtliga brott anmälda är invandrare dubbelt överrepresenterade jämfört med svenskar.

Personligen så struntar jag i vem som begår brotten, det är betydligt viktigare att bovarna får sitt straff och att straffnivån höjs betydligt i Sverige.

Polisen måste också få betydligt mer resurser. Det måste vara något fel när till exempel polisen i ett visst distrikt inte har tid att utreda lite äldre våldtäktsmal för att de hela tiden får in nya våldtäktsmal.
Det verkar som om att om de inte får tag i boven direkt som kommer fallet att vara olöst. Skrämmande!

Anonym, du kan prata om segregation och samhällsbrister men med ditt snack tror jag inte att man löser någonting. Det var istället snack som ditt som gjorde att det blev som det blev i samhället när flumvänstern styrde och ställde. Det var och är mera populärt att slänga skit på till exempel USA än att rensa undan framför egen dörr.

Det är nu mera våldsbrott i Sverige än i USA. Flera källor säger att de anmälda våldsbrotten har gått ner med nästan 58% i USA från 1993-2005.

En pålitlig svensk källa säger att de anmälda svenska våldsbrotten har gått upp med 40% sedan 1997 och då ska man ju också vara på det klara med att mörkertalet är ganska stort i Sverige, större än i USA.

Da far tycka vad som helst herr anonym. Jag försöker hålla mig till fakta och är inte rädd för att visa dåliga fakta om Sverige. Jag bryr mig faktiskt om Sverige och för att kunna lösa någonting måste man kunna se och inse problemen. Du min vän verkar inte vilja se problemen och skyller på olika saker som ursäktar varför invandrare, och för den delen, även svenskar begår våldsbrott.

Anonym sa...

Ja, det är tydligt att jag och Ron inte har samma uppfattning angående en rad olika saker.

Jag vet egentligen inte vad det är Ron försöker bevisa, att Sverige är mer flata i sin hantering av invandrare och kriminella än vad man är i USA. Jag medger att siffran över antalet invandrare i svenska fängelser är alldeles för hög, precis som det tenderar att vara i USA. Men frågan är ju varför det är så? Menar du att vissa grupper rent genetiskt är mer våldsbenägna än andra, eller menar du att man som i USA skall ta till vad man brukar kalla ”hårdare nypor”? Tror faktiskt inte att det finns några goda exempel på hur detta skulle leda till en förminskning i kriminalstatistiken, snarare tvärtom, om man skulle tjata om USA igen. Man måste istället prata om bakgrunden till kriminalitet. Grogrunden till kriminalitet är enligt många forskare samhälleliga så som ojämlikhet, segregering, fattigdom, missbruk, arbetslöshet och skolrelaterade.

Att du förbiser segregeringen som en viktig faktor vad gäller kriminalitet tycker jag är konstigt? Ron med erfarenheter från hela världens alla hörn och främst USA där segregeringen i vissa områden är mer påtaglig än någon annanstans i världen. Ser du inte kriminaliteten och fattigdomen i dessa områden som ett alvarligt samhällsproblem? Du snackade förut om gängbildning och gängkultur, i vilka områden är de överrepresenterade, inte är det där du bor i varje fall. Växer man upp i den kulturen kanske det inte är så lätt att välja?

Jag vet att det du säger kanske stämmer, men varför är det så?

Jag tror inte ett dugg på att struntar i vem som begår brotten…

Ja du, ibland är du så där härligt naiv att man känner att man skulle vilja komma över till dig i USA, hålla dig i handen och berätta långa historier om det verkliga livet. Mer polisiära resurser är en klassiker, jävla cowboy-tänk. Själv tycker jag man skall rikta in sig på utbildning i skolan, behandling istället för vård, osv.

Ha ha ha, du och dina källor är löjliga. Man kan med lite god vilja få vilken statistik man vill ha, vill jag ha dåliga siffror om USA kan jag genast ge dig ett antal källor, det är detsamma med Sverige. Och använder man som du gjort tidigare aftonbladet som källa, kanske man skall ifrågasätta de snare också.

Ja, det kan finnas många orsaker varför människor begår brott. Och om det skall bli bättre i framtiden kanske det kan vara smart att försöka förstå dessa orsaker inte bara avfärda dem som bortförklaringar.

Göran sa...

Smygrasism ?! Vet du anonym vad rasism egentligen är. Rasism är när man tror att en "ras" är överlägsen/underlägsen en annan "ras". Om jag inte är helt felungerättad så är det förbjudet i västvärlden att diskriminera pga ras eller religion, däremot om man läser Koranen framgår det klart och tydligt att en muslim är överlägsen en icke troende. Jag undrar bara: Vilka är det som är "rasister" ?
Personligen tycker jag inte det är konstigt att folket i Australien säger ifrån när några invandrande muslimer vill införa lagar där som hörde hemma i Irak på 600-talet. F.ö. kan jag bara notera att alla som skriver här och som är för att muslimer ska få ha sina egna lagar i västvärlden samt är nästintill hatiskt inställda till USA (jag påstår inte att allt är perfekt där men så illa som ni vill göra gällande är det inte) är anonyma.

Anonym sa...

Begreppet rasism är väl ändå vidare än det du beskriver? Jag anser att det är rasistiskt att inte få utöva sin religion (då menar jag förstås inte terrorism då många av er tycks blanda ihop begreppen lite), inte ha samma rättigheter och förutsättningar, segregering och ghettosering o.s.v. Den rasism som handlar om ”raser” är enklare att hantera för den är mer synlig och markant, smygrasismen är däremot svårare att prata om då den har blivit legitim. Många anser i dagens Sverige att invandrarna är en belastning och man skäms inte för att säga det. Detta har oftast inget med raser att göra.

Ja du Göran, det är dessutom förbjudet att köra för fort och cykla utan hjälm. Trots detta förbud så kan jag lova dig att invandrare och svarta dagligen utsätts för rasism och förtryck i västvärlden.

Det du skriver om Koranen stämmer förstås inte, det finns dock vissa Imamer precis som det finns vissa präster, som tolkar koranen och bibeln på ett tokigt sätt för att föra fram sina politiska åsikter. Det finns många Islamistiska länder i världen där läskunnigheten ligger på en väldigt låg nivå, de har aldrig läst koranen utan bara fått den ”berättad” för sig genom Imamer. Det är oftast så felaktig information angående Koranen sprids.

Självklart så försvarar jag inte ritualer som strider mot svensk lag, men, dessa har förvisso sällan med religion att göra.

Jag är inte hatisk mot USA, hoppas bara inte att Sverige tar efter allt för mycket då jag tycker vi har kommit mycket längre inom många områden.

Jag föredrar att vara anonym då det finns alldeles för många hatiska rasister i den stad jag bor i, har ganska många dåliga erfarenheter och vet alltför vad de är kapabla till.

Anonym sa...

"...däremot om man läser Koranen framgår det klart och tydligt att en muslim är överlägsen en icke troende."

Vart i koranen står detta? Kan du precisera det är du snäll!

Vet du för övrigt vad en muslim är?

Troligen inte. Det är inte en benämning på en utövare av en religion utan en benämning på allt levande som vår Skapare skapat.

Ron sa...

Hmmmmm, intressant anonym!

I den sista insändaren erkänner herr anonym att det finns mycket rasism där han bor.
Ja, min personliga erfarenhet, men också erfarenhet genom annat visar att det är mera rasism i Sverige än i USA.

Sen börjar jag fundera på om du är muslim också, skulle förklara en del.

Jag läste delar av en översättning av Koranen och det var skrämmande. Men, jag kanske också tolkade den fel.
Jag vet att det finns de som tolkar Koranen felaktigt och det är därför helt rätt att man ställer krav på dessa präster och andra troende. Precis som man gjorde i Australien och den artikel som är upphov till detta.
Om du tycker att detta är rasistiskt, det är ditt problem.

Det har bevisligen dödats folk av troende muslimer som har agerat självmordsbombare och om ett land som Australien försöker att skydda sig mot detta, det kan aldrig vara fel. Speciellt när dessa troende i Australien inte ville acceptera den lag som fanns i landet.
Det har för fan inget med rasism att göra!

Om du inte gillar att Sverige tar efter USA alldeles för mycket, det är något som du får skylla på Sverige och dess invånare, USA har inget med detta att göra!

Vad jag försöker bevisa??? Man skulle kunna vända på detta också. Vad försöker du bevisa????

Jag reagerade mot felaktiga fakta, utelämnande av fakta, att du kom med personliga påhopp och så vidare.
Du bemötte också mina uppgifter med att kalla dem för lögner eller att de inte kunde vara sanna för att DU inte hade hört talas om dem.

Du vill heller inte svara på en del frågor jag har ställt, men jag är väl direkt inte förvånad. Det är ju lättare att slänga skit på USA och komma med påhopp än att svara. Ynkligt!

Jag varken menar, eller inte menar att vissa grupper i samhället är mer våldsbenägna än andra. Jag gav dig i stort sett bara fakta, inget annat.
Att jag sedan använde Aftonbladet som källa var bara en tillfällighet, det fanns andra källor som sade samma sak.

Brott och straff, du är så fel ute att det är skrämmande. Varför tror du att man har flera poliser nu i Köping till exempel?????
Lika bra att ta bort alla fängelser och alla poliser enligt ditt sätt att se detta. Otroligt korkat uttalande av dig.

Hoppas du kommer ihåg dina egna ord om du själv skulle bli oprovocerat misshandlad.
Kom ihåg att detta hände enbart för att personen hade taskig utbildning, inte hade något jobb och därmed var fattig och så vidare.
Och eftersom det inte finns några poliser eller fängelser så kan personen misshandla dig och andra om och om igen.
Men va fan, dra på smilbanden, vi vet ju nu att personen enbart gör detta på grund av taskig utbildning, var fattig och utan jobb.

Du kallar mig naiv. När man ser dina åsikter, precis som de i ovanstående stycke så är det inte svårt att se vem som är naiv!

Ok, här kommer lite fler fakta.
Alla undersökningar visar att det blir mindre brottslighet ju fler bovar som sätts i fängelse. En undersökning i England visade att om man dubblade en skurks straff så minskade risken för att han skulle begå samma brott igen med nästan 50 %.

Man jämförde England och USA, i USA så höjdes straffen medan de minskades i England. Brottsligheten ökade då i England medans det minskade i USA.

Men, denna undersökning är väl felaktig enligt dig.
Kan meddela att denna mycket noggranna undersökning gjordes av universitet i Cambridge och deras kriminolgiska instutut tillsammans med en byrå som har hand om Lag och Rätts Statistik i England.

Anonym sa...

Ja, visst är det väl för intressant att jag erkänner att det finns rasism i Sverige…hade för mig att det var därför jag började skriva här!? Det finns dessutom äckligt mycket rasism i Sverige, och den värsta sorten är den som tycker att det är legitimt att fastställa en hel religion som terroristisk och allmänt farlig. Det är ungefär som att påstå att alla svarta i USA är drogberoende och våldsbenägna, därför vill vi inte ha med dem att göra.

Jag är inte muslim, men jag blir irriterad när folk inte vet skillnaden mellan religion och terrorism.

Koranen och den muslimska läran är egentligen mer tolerant och mindre skrämmande än bibeln. Läs bibeln och låt dig skrämmas.

Självklart skall alla medborgare leva efter lagen, problemet med artikeln är att den är diskriminerande emot ca: 1,2 miljarder fredliga muslimer. Om detta råder det inga tvivel Ron.

Självmordsbombare har förvisso inte mycket med religion att göra. Skall man i så fall avfärda judendomen p.g.a. Israels behandling av Palestina eller kristendomen för att USA anser sig ha gud (men inte den resterande världen (FN), men med vissa undantag) på sin sida när man störtar Irak? Det har inget med religion att göra! Flertalet muslimer i Australien har inget att göra med krigen mot terror, ändå blir de drabbade av hatet.

Jag försöker egentligen inte bevisa något, det sköter du ganska bra själv.

Det är inte mycket fakta du kommit med som jag inte hört talas om, det ska vara medicinen då.

Vad är det du inte har fått svar på?

Förstår inte vad du menar med att ta bort fängelser?

Ha, ha, ha…du är ju ändå ganska rolig, det skall du veta. Du kan alltså inte se några paralleller mellan kriminalitet, fattigdom, arbetslöshet, segregering etc. All forskning tyder ju på ett samband, men inte Ron? Det är ändå därför man inte kan låta bli att gilla dig, det är vid sådana tillfällen jag tycker att du är naiv. Tolka inte detta som ett påhopp, det är det inte.

Ja, det är ju egentligen ganska logiskt. En annan tanke: Om alla skulle sitta i fängelse så borde ju brotten minska ännu mer markant, vid närmare eftertanke skulle ju alla brott försvinna. Kanske en idé för Cambrige?

Ron sa...

Frågor till anonym!

Ok, du undrar vilka frågor du inte har svarat på. Har får du dem plus några till som jag gärna skulle vilja ha svar på. Jag vill ha ordentliga svar, inte svar som du hittills har gett. Numrera gärna dina svar tack.

1. Vad i det som Danne sade i sin blogg var rasistiskt och hur kommer det sig att det var det, berätta??

2. Du säger att du har tillräcklig erfarenhet av det sociala arbetet. Vad är din erfarenhet i Sverige och vad är din erfarenhet ifrån USA??

3. Kan du ge mig flera olika exempel där fattigdom, utan jobb eller dålig utbildning har tvingat någon att helt oprovocerat misshandla någon annan person??

4. Vad ska man göra med de muslimer som inte vill följa Australiensk lag utan ha en egen lag?

5. Australien riktade sig till de som var på den extreministiska sidan, borde det inte vara i de "riktiga" muslimernas intresse att försöka stoppa dessa extreminister som förstör för dem. Om inte, förklara varför ett helt land kanske ska lida för vad några få extreminister kan ställa till med??

6. När du slänger ur dig fakta om USA, varför ger du inte ut fakta om Sverige som jämförelse, orsaken?

7. När DU slängde ur dig fakta var det ok. När jag gav fakta så kallar du det osanning eller att man kan finna vilka fakta som helst bara man letar. Vad är det som gör din "sanning" så mycket bättre än min och varifrån har du tagit din fakta och har du jämfört den på olika ställen och i olika länder och i så fall vilka????

8. Hur kan det vara att våldsbrotten bara stiger och stiger i Sverige när man har så låga straff och att de bevisligen minskar i USA trots högre straff. Borde ju vara tvärtom så som du pratar, du sade ju att höjt straff inte hjälper, eller??

9. Jag har bott på flera ställen här i USA och har sett ganska lite rasism och jag har erfarenhet av folk med olika hudfärg, fattigdom och annat. Vad har du för erfarenhet av att bo i USA och på flera olika platser.

10. Har du upplevt riktig fattigdom i Sverige och USA och i så fall på vilka sätt??

11, Har man rätt att ställa krav på invandrare och i så fall vilka krav??

12. Ska invandrare följa den lag som finns i det land de kommer till eller har de rätt till en egen lag?

13. Ska man kunna ställa krav på att invandrare lär sig språket när de flyttar till ett nytt land. Vid svar nej, förklara varför??

14, Tala om på vilka områden Sverige är betydligt längre fram än vad USA är och nämn också hur du kan veta detta??

15. Hur kan du kalla mina källor för löjliga. Jag har bland annat nämnt Redda Barnen, ett universitet i Cambridge med mycket god renome' och sen har jag använt andra källor av liknande dignitet för jämförelser. Helt enkelt göra en bra research innan jag uttalar mig. Vilka källor har du använt dig av, kan vi få några exempel och hur har du gått tillväga????

Får räcka för tillfället.

Anonym sa...

1. Följderna efter ett sådant uttalade blir dessvärre att alla muslimer blir drabbade och därmed är det diskriminerande. Känns som om problematiken inte försvinner med ett sådant agerande, tror snarare att hatet hos extremisterna emot väst blir större. Många oskyldiga blir drabbade helt enkelt.
2. Jag är socionom och har därmed ganska stor erfarenhet av det sociala arbetet i Sverige. Jag har varken bott eller jobbat i USA så där har du med all säkerhet större erfarenhet än mig.
3. Det finns ganska många exempel på detta fenomen runt om i hela världen. Du nämner ju förvisso inte alla aspekter så som ghettoisering, segregering osv. Är man utanför ett samhälle på det socioekonomiska planet så tenderar det att skapa kriminalitet. Där kan man dra vissa paralleller med varför antalet invandrare och svarta är högt representerade i både amerikanska och svenska fängelser.
4. Islam och Australiensisk lag går att förena. Självklart skall varje medborgare hålla sig inom ramen för landets lagar. Frågan är om detta beror på att man i Australien har haft så mycket problem med muslimer eller om det är en följd av den ”terrorist-hets” som råder världen över.
5. Jo, och det är det förmodligen. Synd bara att dessa ”riktiga” muslimer blir drabbade i samma utsträckning som terroristerna.
6. Det känns som om jag har ”slängt” ur mig fakta om båda länderna.
7. Jag har lite svårt med självupplevd fakta, då du berättar om dina upptåg över stora dela av USA. Min fakta kommer mestadels från facklitteratur och då både svenska och amerikanska författare.
8. Jag skulle inte vilja bo ett land där man fortfarande i vissa stater har dödsstraff och denna brutala ”bura in”-filosofi. Finns ganska tragiska siffror på hur detta kommer att te sig i framtiden. Varför är brottsligheten mycket högre i USA än i Sverige? 2003 begicks det 44% mer mord i de stater där man har dödsstraff än de stater som inte har det, intressant.
9. Ingen.
10. Genom jobbet och forskning i Sverige. Inget i USA.
11. De krav som vi ställer på dem idag.
12. Självklart skall de följa lagarna i det land de bor i.
13. Det är väl en förutsättning om man skall leva och bo i ett land.
14. Inom den humanitära och sociala sektorn, kvinnas rättigheter, skola och omsorg etc.
15. Alla dina källor är inte dåliga. Aftonbladet och dina självupplevda iakttagelser räknar jag dessvärre inte som fakta. Läs 10.

Ron sa...

Well anonym!

1. Här gav du inget svar, jag frågade vad Danne hade sagt som var rasistiskt??.

2. Ok, du har erfarenhet om Sverige men uttalar dig om USA även om du inte har någon direkt erfarenhet av detta land.

3. Fortfarande inga exempel där folk har blivit tvingade till att begå våldsbrott på grund av sin situation.

4. Ett ok svar.

5. Nja, de sade redan från borjan att de var ute efter extreministerna. De som inte ville bli inblandade med extreminister förkunnade dagen efter sin trohet till Australien som land och dess lagar. Sen fanns det de som ville bråka istället.

6. Nej, från början när det gällde fakta och statistik så var det bara negativa saker om USA från din sida. Ett land som du inte har någon erfarenhet av.


7. Facklitteratur kan nog vara bra, jag läser själv facklitteratur. Men att ha personlig erfarenhet hjälper till på flera sätt om man ska ge en bild av något, speciellt om det är ifrån ett annat land.
Att sedan bland annat ha information ifrån olika tidningar, polisen, kriminologiska instutitioner, forskare inom brottslighet och så vidare inom olika länder är nog också bra att ha.

8. Jag pratade och skrev om alla våldsbrott, inget annan brottslighet. Våldsbrottsligheten som helhet är högre i Sverige än i USA och jag gav dig lite siffror på detta förut. Går du tillbaka i tiden var det tvärtom, inte numera.

Att det finns de som inte gillar dödsstraff förstår jag och att tro att man bara har en "bura-in filosofi i USA, då är man nog lite fel ute. Man har faktiskt en hel del bra program för att få brottslingar och presumtiva brottslingar på rätt väg och flera av dessa program är en succe.

9. Ok.

10. Ok, du har sett och träffat fattiga människor, och läst om dem, men bara i Sverige. Du har kanske heller aldrig varit riktigt fattig själv, kanske inte ens umgåtts med riktigt fattiga, hemlösa eller så. Jag har en del erfarenhet av detta på olika sätt ifrån både Sverige och USA.

11. Ett svar som en politiker skulle ge.

12. ok.

13. Nej, det är inte en förutsättning. Finns inga såna krav på invandrare. Betyder att du skulle ha haft detta som ett nytt krav på fråga 11.

14. Nja, din erfarenhet av USA är begränsad och den sociala sektorn är bättre än vad folk i Sverige tror, mycket bättre.

Det humanitära faller väl på dödsstraffet, annars skulle jag vilja säga att USA är minst lika långt fram. Finns många i Sverige som är för dödsstraff i vissa fall.

Kvinnans rättigheter vet jag nog för lite om i de båda länderna för att göra en jämförelse men det är ingen som kallar småtjejer för horor i skolorna här i USA. Detta sker mycket ofta i Sverige och jag skulle kunna ge dig andra exempel. Skulle vara intressant att veta vad kvinnan har för speciella rättigheter i Sverige som hon inte har i USA. Kan man få ett exempel på detta?

Skola och omsorg har jag blandade känslor. Undervisningen kan till viss del vara bättre i Sverige, däremot så fungerar skolorna i USA ganska bra. Det är mycket ovanligt med mobbning i amerikanska skolor till exempel och skulle detta ske så tar man hand om det direkt.
Visst, det finns mycket dåliga skolor här i USA men de tillhör undantagen och man arbetar på att förbättra dem.

15. Jag nämnde aldrig alla källor och som sagt, när jag nämnde Aftonbladet som källa så hade jag lika gärna kunnat nämna någon annan eftersom det fanns flera.

Mina självupplevda iaktagelser kan i flera fall vara mycket bättre än vad du har läst. En som har sett saker och ting inifrån och på olika sätt kan ha mera information en än som bara har läst om det.
Visst, det finns kanske inga statisktiska fakta men om du verkligen tror att jag tar lätt på de fakta som jag skriver, då tror du helt fel. Jag gör jag min research innan jag publicerar något och det gäller mina självupplevda iaktagelser också.

Ron sa...

Ett litet tillägg.

Här är en länk till en krönika. Gå till denna adress:

http://tinyurl.com/ry6lk

Sedan skrollar till längst ner på sidan som kommer upp - där klickar du på ljudlänken ”Krönika av Johan Wagnström”. Ingen forskning men däremot en mycket intressant krönika.

Anonym sa...

Well Ron, yet another round!

Reportaget var intressant och den bilden stämmer nog delvis med verkligheten.

1. Han publicerade och ansåg att artikeln (som jag fortfarande anser vara diskriminerande) var oerhört intressant.
2. Du (du har väl iofs säkert jobbat där med) och många andra har förutfattade meningar angående muslimer utan att direkt ha någon erfarenhet om dem eller deras kultur. Självklart är det meriterande att ha egna erfarenheter när man diskuterar, det dock ingen förutsättning för att framföra kritik.
3. Det finns forskning från ditt hemland som bevisar detta. ”Det finns ekonomiska förklaringar till att brottsligheten minskade. USA fick ett ekonomiskt uppsving, vilket ökade möjligheterna för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden istället för att agera på narkotikamarknaden” Alfred Blumstein, professor i Kriminologi.
4. Ok
5. Tyvärr är det ju inte bara extremisterna som blir drabbade.
6. Nej, jag har ingen erfarenhet av USA. Men man kan fortfarande kritisera deras agerande.
7. Jag läser förstås inte bara facklitteratur.
8. http://www.bra.se/extra/pod/?module_instance=12&action=pod_show&id=689&apropa=true
9. Ok
10. Jag har som sagt bara erfarenhet från Sverige.
11. Politiker är i vissa fall bra, jag tar det som komplimang.
12. Ok
13. Jo, det är en förutsättning om man skall klara sig i ett land. Man tvingas inte däremot.
14. Det kanske du har rätt i. Det finns dock mycket kvar att arbeta med.
15. Menar du på fullaste allvar att det amerikanska språket i skolorna är mer vårdat än i de svenska? Jag har inte jobbat i USA, men jag har faktiskt varit där ett par gånger på semester…
16. Det kostar faktiskt pengar att läsa vidare i USA och alla har inte råd med detta. Här är högskolor och universitet gratis.
17. Ja, erfarenhet är bra. Man kan dock få en ganska smal bild av din verklighet.

Ron sa...

Last round till anonym?

1. Du kan anse att en artikel är diskriminerande men i det här fallet anklagde du Danne.
Danne i sin tur tog varken ställning för eller emot när han publicerade denna artikel och därmed kan du ALDRIG anklaga HONOM för rasism som DU gjorde.

Tidningar över hela världen publicerar daligen saker som skulle kunna anses vara rasistiska. De som publicerar detta ska dock vara objektiva, (finns undantagsfall), precis som Danne var, även om han inte behöver vara lika etisk som en dagstidning.
Du har ännu en gång förvrängt sanningen till att passa dig. Du är socionom och borde ha bättre omdöme och veta lite om vad som menas med objektivitet.

2. Nja, visst finns det de som har förutfattade meningar angående muslimer här i USA men de verkar vara ganska få. Detta är nog ett större problem i Sverige än i USA.
Det var någon i Sverige som sade att det hade med hur samhället är uppbyggt, att man ställde lite mer krav på invånarna här i USA än man gör i Sverige. Har han nog rätt i.
Vi har för övrigt flera muslimer i området där jag bor, aldrig några problem.

3. Fortfarande inga exempel, bara undanflykter. Du menar fortfarande att en fattig person blir tvingad av samhället att begå våldsbrott???

5. Det hade bara blivit extreministerna som hade blivit drabbade om "riktiga" muslimer hade ställt sig bakom Australien (deras nya hemland) och gjort vad de hade kunnat för att få bort dessa extreminister ifrån sitt samfund.
Man kan gå smidigt tillväga eller inte.
Ungefär som när man söker jobb, det underlättar om man klär upp sig lite än att gå till en jobbintervju i trasiga kläder. Då ska man inte bråka om man inte fick jobbet.
Visst, man kan tycka att det är moraliskt fel men det går inte att bortse från sanningen.

6. Visst kan du kritisera USA och deras agerande i olika saker men för jämviktens och ärligheten, varför inte ge ut statistik för Sverige också??
Det handlar om objektivitet. Innan du anklagar andra, ta en titt på dig själv!

7. Får väl nöja mig med detta svar.

8. Ok, har gick vi från vad som från början var våldsbrott och som du fortfarande inte har svarat på.
Artikeln ger väl inget nytt men säger heller ej hela sanningen. Var är uppgifterna om gängen och att flera stater började ta hand om småbrotten i ett led att få ner brottsligheten????
Om du haffar fler brottslingar så blir det givetvis fler brottslingar i fängelse.
Ok, detta gäller inte i Sverige. (OBS: ironiskt).

Som sagt, artikeln var ok men säger långt ifrån hela sanningen. Finns andra saker som heller ej togs upp men flera saker belystes på ett bra sätt. Problemet är att du ånyo har lagt objektiviteten åt sidan. Du har sett vad du har velat att se.

10. Du nämner att man får en smal bild av min verklighet på ett annat ställe. Vad får man då av din bild som bara har erfarenhet av Sverige???

11. Visst, politiker kan vara bra, i detta fall inte.

13. Och det är därför man ej förespråkar svenskundervisning utan istället hemspråksundervisning i Sverige. Borde man inte lära invandrarna svenska i första hand eftersom de ska bli en del av Sverige???

Du säger att det är en förutsättning för att klara sig i ett annat land. Inte i Sverige. I Sverige har invandrarna alla rättigheter men de borde också ha fler skyldigheter. Men, man är rädd för att ge dem några skyldigheter eftersom det alltid ska snackas om rasism. Precis som när man inte hissade den svenska flaggan i en del skolor. Personligen tycker jag att det är ynkligt!

14. Man arbetar hela tiden med att förbättra den sociala sektorn här i USA även om man precis som i Sverige har fått neddragningar. Här i stan finns det ställen där fattiga och hemlösa varje dag (vissa saker inte på helgerna)kan ringa lokalsamtal helt gratis, man kan få gratis busspass, gratis mat, gratis kläder (mycket nytt), gratis kaffe och så vidare.

Det finns olika ställen man kan ringa 24/7 i olika krissituationer, man betalar för motellrum för hemlösa ganska ofta även om det finns ett härberge, man kan få köpa cycklar mycket billigt, du kan få gratis möbler, gratis hemkörning av dessa möbler och det finns även folk som kan hjälpa dig att flytta.

Att gå till doktorn behöver inte kosta mer än 100 svenska kronor och då kan du i många fall även få gratis medicin och om du inte har pengar så kan du betala nästa gång, eller gången därpå.
Finns mycket mer, detta var bara lite om det sociala utbud som finns.

15. Ja, det amerikanska språket är MYCKET mer vårdat i skolorna än det är i Sverige. Min son gick i skolan här i USA och det var inte många gånger jag hörde en svordom i skolan och var det så att de såg att man tittade på dem så bad de oftast om ursäkt.
Artigheten i allmänhet är mycket bättre än i Sverige.

En polis ifrån Sverige som var här och hälsade på var imponerad över hur lugnt det var och hur artiga folk var här i USA. I Sverige bad inte folk om ursäkt om de råkade stöta till dig sade han. Detta är för övrigt något som alla som har besökt mig ifrån Sverige har sagt.

16. Nja, det kostar att läsa vidare i Sverige också. Den mesta kostnaden är för skolböcker, bostad och mat och dessa saker kostar pengar i Sverige också.

17. Tror nog att min verklighet är bredare än din. Får den uppfattningen av att läsa dina svar och åsikter.
Din verklighet ser bra ut på pappret men din erfarenhet och objektivitet verkar vara begränsad.