lördag, juli 29, 2006

Underbara dataålder...

Jag förstod att jag skulle få lite mothugg på bloggen om krisen i mellanöstern. Jimmy tycker att jag är för snabb i mina analyser, men den gräns det gäller nu, den mot Libanon är faktiskt en internationellt erkänd gräns. Där han skriver att man med våld tillskansat sig ytterligare land, beror ju inte på att man anfallit och tagit land. Tvärtom, man har blivit anfallen, slagit tillbaka och fienden har lämnat land. Att man sedan stannat kvar kan kanske diskuteras. Tompa han tycker det är konstigt om vi skulle ge på norrmännen som skjuter missiler mot oss. Men ärligt Tompa, tycker du verkligen det? Om Norska myndigheter låter dessa kriminella hålla på utan att göra något. Måste inte Sverige svara militärt då? Speciellt om FN tidigare sagt åt Norrmännen att avväpna ligorna.
Min måndagsvecka fortsatte igår och idag. Vi fick ju en ny dator till macken häromdagen, den tjuvstannade några gånger, men man vet ju hur datorer kan vara så vi bara startade om och fortsatte som vanligt. Men när jag skulle åka hem igår gick den inte att starta om, ok det får bli den hårda vägen, ur med strömmen vänta lite och i med sladden igen. Nu började den ticka på, men nästan färdig la den av igen, ok nytt försök och nu kom jag bara till BIOS sedan stod det "primary hard disc failure" och "secondary hard disc failure", GRATTIS! fredagskväll och allt, fick i sista stund tag på supporten innan de gick hem, men det var inte så upplyftande, han sa, nej, jag kan inget göra nu, du får ringa imorgon så får vi försöka skicka en utbytes. Men hallå, vad ska vi göra? Vi har öppet hela natten och nu kan vi inte sälja bensin, telefonkort eller hantera betalkort!? Jaha, tyvärr. Gissa om jag var irriterad då? Nåja inget att göra. Upp i ottan och börja jaga supportmänniskor, vid åttatiden svarade han och jodå, nu kunde han fixa fram en burk. Bra, låt det gå undan! Vid elvatiden hade fortfarande ingen dator dykt upp så jag ringde igen. Ja, tyvärr vi hade ingen färdig men vi håller på. Vid fjortontiden kom den äntligen, kopplade samman allt och startade och nu gick allt igen. Men, jag trodde i min enfald att allt som gjorts under gårdagen fanns lagrat i kassadatorn, men icke sa nicke. ALLT VAR BORTA!!! Inte minst alla kontokortstransaktioner, det är många pengar som kan vara förlorade i cyberspace. Undrar hur OKQ8 ska förklara att man tvingar på sina återförsäljare ett kassasystem utan back up? Men någon ska få betala....

9 kommentarer:

Anonym sa...

Och de ca 25-35 barn som dog i dagens attack mot byn Qana fick förståss vad de förtjänade?
Potentiella terrorister som IDF ser dem som.

Anonym sa...

Dan, du har inte hängt med i Israels utveckling. Det bodde folk i det som idag är Israel. Dom människorna var tvugna att flytta någonstans och många hamnade i flyktingläger i angränsande länder. Sedan började Israel med våld kör bort palistinier från palistinska områden för att fylla dessa områden med israeliska bosättare. De människor som blev av med sina bostäder behövde också bo någonstans... flyktingläger i angränsande länder. Israel har ju själva erkänt detta som felaktigt agerande och lovat att dra tillbaka gränserna och bosättarna. Innan du ger dig in i politisk polemik så borde du läsa på lite bättre och inte bara raljera med dina "kunskaper" Du påminner om pastorer från Knutby, du dra ut en enstaka händelse ur ett komplext problem och påstår sedan att just DU och ingen annan har HELA sanningen. Så fungerar inte verkligheten.

Anonym sa...

Det var jag, Jimmy, som skrev det som står under "Anonymous said..."

Anonym sa...

Tompa, jag håller med dig, det är hemskt när civila och framförallt barn blir drabbade. Men Hizbollah är så fega att de gömmer sig bland civila. Kolla länken http://www.news.com.au/heraldsun/story/0,,19955774-5007220,00.html. Där ser man med all tydlighet hur svårt det måste vara att skilja Hizbollah och civilia åt.
Jimmy, det finns ännu mer än du skriver, men faktum är de gränser du hänvisar till är områden som fienden lämnat. Om det sen är rätt eller fel av Israel att stanna kvar är en annan femma. Precis som jag också skrev. /Dan

Anonym sa...

Suezkrisen 1956
Striderna började med en snabb israelisk invasion av den egyptiska Sinaihalvön och därefter fortsatte de mot Suezkanalen. Kriget fick ett abrupt slut efter starka påtryckningar framför allt från USA, men även av den andra supermakten Sovjetunionen. USA utsatte även Israel för mycket starka påtryckningar att återlämna Sinaihalvön.

Sexdagarskriget 1967
År 1967 genomförde Israel ett överraskningsanfall mot Egypten, Syrien och Jordanien. Israel vann på bara sex dagar en förkrossande seger, såväl på marken som i luftrummet, och kom på så sätt att ockupera Sinai,Gazaremsan, Västbanken av floden Jordan och Golanhöjderna .

Libanon 1982
År 1982 invaderade Israel Libanon, med hänvisning till det pågående inbördeskriget och PLO:s närvaro i landet. PLO fördrevs till Tunisien. Israel upprätthöll länge en säkerhetszon i den södra delen av Libanon tillsammans med det lokala kristna hemvärnet, South Lebanese Army

Hizbollah
Organisationen grundades 1982 som en gerilla av libanesiska imamer och finansierades av Iran, som motsatte sig Israels intervention och följande ockupation av södra Libanon.

Anonym sa...

Jimmy, du räknar upp massor av händelser, men som jag tidigare skrev är jag kanske lite partisk. Du måste också tänka på att Israel inte har anfallit någon utan att först ha blivit provocerade på ena eller andra sättet. Allt för att skydda det egna landet och dess innevåbare. Att det gått snett i vissa fall är ju bara att beklaga, men jag har varit närmare detta än du tror, min pappa var med i kriget 1948 och hade packat för att dra 1967 men hann aldrig iväg innan det var över. Har du kollat länken i mitt förra svar? Där ser man ju tydligt vilka de "civila" offren är, även om det naturligtvis finns riktiga civila bland offren. Enligt ett rykte i Israel skulle offren i Quana vara utvecklingsstörda barn och mentalpatienter ditplacerade av Hizbollah, men inte ens jag vill tro på ett sånt rykte. //Dan

Anonym sa...

Nu ljuger du Dan.
Den oprovocerade attacken på "USS Liberty" den åttonde juni 1967 på internationellt vatten där 34 amerikanska sjömän dog och minst 173 blev skadade är en händelse där Israel angriper sin enda allierade utan risk för någon represalie och då man snarare försökt tysta ner denna händelse för den amerikanska allmänheten.

Anonym sa...

Njaa Tompa, USS Liberty var visserligen attackerade av Israel, men riktigt vad som hände tror jag inte vi får veta. Försöker man objektivt finna förklaringar så är det mest spekulationer man finner. Men visst var det Israel och man försökte få USA eller USA's befolkning att tro att det var Egypten. Något desperat kan tyckas, men Israel var under en enorm press från Egypten vid den tiden.
//Dan

Anonym sa...

Just ja, israeliska självständighetskriget 1948 nämner du. Det finns en del att säga om det också.
Kriget började formellt efter brittiska tillbakadragandet och självständighetsdeklarationen den 14 maj 1948. Judiska och arabiska miliser hade dock redan tidigare inlett stridigheter om territoriet på båda sidor om den gräns som FN anvisat. Under de följande dagarna anföll libanesiska, syriska, irakiska, egyptiska, transjordanska soldater och saudiska samt jemenitiska soldater Israel.
Efter vissa inledande smärre förluster fick israelerna snart övertaget. Den 11 juni utlyste FN ett vapenstillestånd, som FN:s sändebud, den svenske Folke Bernadotte, övervakade. Den 8 juli återupptog dock Egypten stridigheterna och kriget blossade upp på nytt.
Mer än 2/3 av de i området boende araberna flydde. Traditionellt har Israel hävdat att de flydde på uppmaning av de arabiska styrkorna, men detta har numera helt förkastats. Det är istället allmänt accepterat att de israeliska styrkorna fördrev dem. Totalt räknar man med att mellan 720 000—975 000 araber fick fly. Detta var den enskilt viktigaste förklaringen till uppkomsten av den palestinska flyktingfrågan.
Israel har traditionellt hävdat att omgivande länder borde ha accepterat palestinierna som medborgare i sina länder. Det kan dock inte råda något tvivel om att det var ett brott mot de mänskliga rättigheterna att bedriva etnisk rensning mot det palestinska folket och att dessa hade en ovillkorlig rätt att återvända efter stridigheternas upphörande. Detta var också den uppfattning som Folke Bernadotte drev. Sternligan (judisk terrorgrupp, aktiv under 1930- och 40-talen.) dödade Bernadotte 1948 i ett terrordåd pga detta, I vilket, sedermera premiärministern, Yitzhak Shamir skall ha deltagit.